Hjem Nyheter Norden 1 000 år gammel runestein fortsatt vandalisert

1 000 år gammel runestein fortsatt vandalisert

SVERIGE En 1 000 år gammel runestein ble for ett år siden vandalisert med blå spraymaling. Det svenske riksantikvaren uttalte da at malingen skulle fjernes umiddelbart. Ett år senere er fortsatt ingenting gjort, og man frykter nå at runesteinen ødelagt.

Runestein

Anne Flodell Lindberg var en av innbyggerne som oppdaget vandaliseringen av den 1 000 år gamle runesteinen U620 i Bro i Sverige.

– Jeg ble dritforbannet og lei meg over vandaliseringen. Det er en kjempefin stein, som dessuten er 1 000 år gammel. Noen har gått forbi med en sprayboks og tagget, uten å tenke seg om. Vandalisering er alltid irriterende, men på et fortidsminne er det grusomt.

Lindberg meddelte riksantikvaren om hva som hadde skjedd, og ble lovet at steinen skulle repareres fort, da fargen kunne synke inn i steinen og forårsake permanente skader.

Frykter permanente skader

Ett år senere er fargen fortsatt der, og Lindberg frykter steinen er totalskadet. På Facebook skriver hun:

– Nå føles det enda verre ettersom ingen har gjort noe. Jeg er jo redd for at det ikke går å redde den.

Sofia Andersson ved riksantikvaren legger ansvaret over på Länsstyrelsen (tilsvarende fylket) og mener det er de som har tatt over ansvaret for å reparere runesteinen.

– Jeg fikk vite om dette vinteren 2014–2015 og da tok vi kontakt med politiet. Vi kunne ikke vaske det bort før politiet hadde undersøkt stedet. Politiet etterforsket saken, men henla saken.

Andersson mener det ikke er noen risk for at runesteinen blir ødelagt, da den fra før av har beskyttelse mot tagging og grafitti. Ifølge henne skal det ikke være uvanlig at runesteiner utsettes for vandalisme. Hun opplyser videre om at steinen vil bli vasket i løpet av våren.

Kilde:
Därför är klottret kvar på den vandaliserade runsten