Hjem Nyheter 115 drepte i angrepet på konserthuset i Moskva

115 drepte i angrepet på konserthuset i Moskva

RUSSLAND I følge de siste tallene har 115 personer omkommet etter terrorangrepet på konserthuset Moskva fredag kveld og så langt er 11 mistenkte pågrepet.

Moskva illustrasjonsfoto. Foto: Alvesgaspar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Etter angrepet på konserthuset i Moskva i 17-tiden i går kveld hvor kamuflasjekledde menn med automatvåpen skjøt på sivile, meldes det nå om 115 drepte og det er forventet å stige ytterligere, i følge russiske myndigheter. Bygget skal også blitt satt i brann og senere kollapset taket, se nedenfor:

Langt utover kvelden var det usikkert hvem som sto bak og om gjerningsmennene i det hele tatt var funnet eller ikke. Den islamske staten (IS) var raske med å ta på seg ansvaret for angrepet og ifølge russiske sikkerhetstjenesten FSB skal 11 mistenkte være pågrepet så langt.

Den russiske myndighetspersonen Alexander Khinshtein forteller at gjerningsmenn ble oppdaget i et såkalt Renault kjøretøy i Bryansk-regionen natt til lørdag, omtrent 340km sør-vest for Moskva. De skal ha nektet ordre om å stoppe og etter en intens biljakt ble to av dem pågrepet og de to andre rømte inn i en skog, disse skal også senere ha blitt pågrepet. I følge Khinshtein ble det funnet en pistol, et magasin for et automatgevær og et pass fra Tadsjikistan i bilen, dette skriver Reuters.

Lørdag morgen forteller derimot sikkerhetstjenesten FSB at gjerningsmennene var på vei til Ukraina og at de hadde kontakter der. Ukrainske myndigheter nekter innblanding og Ukrainas etterretningstjeneste beskylder Russlands hemmelige tjenester for å stå bak angrepet, skriver VG.

– Terrorangrepet i Moskva var en planlagt og overlagt provokasjon utført av Russlands hemmelige tjenester på ordre fra Putin, skrev tjenesten på Telegram fredag kveld, ifølge VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre har også uttalt seg om angrepet, som er det dødeligste i Russland siden Gisseldramaet i Besland på en skole i 2004:

– Jeg fordømmer terrorangrepet på sivile inne på et konserthus i Moskva. Dette er et forferdelig angrep på uskyldige mennesker som brukte fredagen på konsert sammen. Vi føler med dem som er berørt, skriver statsministeren i en uttalelse til VG.