Hjem Nyheter Norge 12 milliarder til “integrering” gav dårlige resultater

12 milliarder til “integrering” gav dårlige resultater

FLERKULTUR Kun 46 prosent kom seg ut i jobb eller utdanning etter å ha gjennomført et toårig såkalt integreringskurs. Prislapp? 12 milliarder kroner!

Norske myndigheter har brukt 12 milliarder skattekroner på et såkalt introduksjonsprogram for flyktninger. Hensikten med programmet skal være å få innvandrerne ut i jobb eller utdanning, men de store resultatene har dog uteblitt.

4 469 innvandrere avsluttet ifjor sin opplæring, men kun 46 prosent gikk over i jobb eller utdanning. Integrerings- og mangfoldsminister Libe Riebe-Mohn mener kommunene har mye av skylden.

– Kommunene bør gjøre det vi vet virker, nemlig at man må ut av klasserommene og inn i arbeidslivet, og få muligheten til å praktisere norsk. Det gir gode resultater, forteller hun til TV 2.

I 2017 og 2018 skal hele 15 291 nye såkalte flyktninger igjennom programmet, noe som innebærer enda flere milliarder kroner i kostnader.

Ble altmuligmann på rådhuset

Som eksempel på en person som har klart seg bra etter å ha gjennomført det to år lange kurset, trekker TV 2 frem somalieren Mohamed Ahme Muhumed, som har praksisplass på rådhuset i Ullensaker kommune.

Etter det to år lange kostbare kurset selger han nå kinobilletter, og jobber i kantinen og i kiosken. Mohamed selv er fornøyd med jobben og mener den gir han nyttig erfaring:

– Det går bra, jeg trives veldig godt. For å få jobb må du ha erfaring, smiler Mohamed.

Kilde:
Fikk 12 milliarder til integrering – under halvparten kom ut i jobb