Hjem Historie Dagens historiske 16 år siden drapet på Daniel Wretström

16 år siden drapet på Daniel Wretström

SVERIGE Den 9. desember år 2000 ble nasjonalisten Daniel Wretström mishandlet til døde av en innvandrergjeng. Han ble bare 17 år.

Lørdag den 9. desember 2000 ble Daniel Wretström mishandlet og torturert av en innvandrergjeng i Salem.
Lørdag den 9. desember 2000 ble Daniel Wretström mishandlet og torturert av en innvandrergjeng i Salem.

Lørdag den 9. desember år 2000 ble den svenske nasjonalisten Daniel Wretström overfalt, mishandlet og torturert til døde av en innvandrergjeng i Salem utenfor Stockholm.De slo ham gjentatte ganger med en planke, og da han lå livløs på bakken tok en av gjerningsmennene, Khaled Odeh, fram en kniv og stakk gjentatte ganger i den livløse kroppen.

Odeh knivstakk Wretström så hensynsløst mange ganger at han ødela kniven, men stoppet ikke der. Med det som var igjen av kniven skar han halsen på den unge gutten. Etter mordet skal noen i gjengen ha skreket «knus rasismen» idet de stakk fra stedet.

Verdt å merke seg er at i forkant av drapet fiendemedia kjørt en svært skitten hetskampanje mot nasjonalisme og nasjonalister. Göran Persson og Mona Sahlin hadde blant annet lovet å «knuse» de nasjonalistiske kreftene.

Innvandrerne som var innblandet i mordet ble dømt til samfunnstjeneste, samt 1 500 kroner i bøter. Morderen Khaled Odeh lever i dag under beskyttet identitet. Danilo Herniques som også var delaktig i mordet på Wretström er i dag artist og går under artistnavnet «Danjah».

salem_ny

En uke etter mordet samlet over 1 000 svensker seg i Salem for å vise sin avsky mot etablissementet og for å sørge sammen. Mordet på Wretström ledet til at det årlig, hver desember, ble arrangert en minnemarsj til Wretströms ære. Marsjen, som hadde tusenvis av deltakere, pågikk fra år 2000 til 2010.

Daniel Wretström døde bare 17 år gammel.