Hjem Nyheter 2 000 år gammel romersk rustning funnet i Tyskland – fra slaget...

2 000 år gammel romersk rustning funnet i Tyskland – fra slaget i Teutoburgerskogen

HISTORIE I tyske Kalkriese har arkeologer funnet en nesten 2 000 år gammel romersk rustning. Rustningen har tilhørt en romersk soldat fra slaget ved Teutoburgerskogen, der tre romerske legioner ble utslettet i år 9 e.Kr.

Arkeologer i Kalkriese i Tyskland har funnet en nesten 2 000 år gammel romersk rustning – verdens eldste og mest komplette funn i sitt slag.

En helt harnesk – en beskyttende bryst- og rygg-plate av metall – har blitt gravd ut av arkeologene.

Håndtverket er, ifølge eksperter som har undersøkt funnet, bedre enn man har tidligere trodd og viser hvordan romersk design forandret seg gjennom århundrene.

Harnesket tilhørte en romersk soldat i en av tre legioner som ble utslettet av germanske stammer i år 9 e.Kr. ved slaget i Teutoburgerskogen.

Ifølge direktøren for museet i Kalkriese, Stefan Burmeister, kan den romerske soldaten som bar rustningen ha blitt ofret av germanske krigere etter slaget. Man har nemlig funnet et slags torturinstrument nære soldatens skuldre som ble brukt til å låse håndleddene til en person i en jernslå om halsen.

Med tanke på at en romersk rustning hadde en høy verdi, ikke minst som trofé for de germanske krigerne, og at den ble forlatt er Burmeisters teori at avrettingen av soldaten har vært del av et hellig rituale.

I slaget ved Teutoburgerskogen ble tre romerske legioner på sammenlagt rundt 20 000 menn overfalt og utslettet av en allianse av germanske stammer under ledelse av den militære lederen Arminius, en germansk høvding for cheruskerne.

Legionene hadde tatt en snarvei gjennom Teutoburgerskogen ledet av generalen Publius Quinctilius Varus, en romersk senator og guvernør av Germania, som holdt på å romafisere den nyetablerte provinsen og skal ha begått selvmord på slagfeltet ved å ha kastet seg på sitt eget sverd.

Maleri som illustrerer striden i skogen

«Slaget i Teutoburgerskogen» – Maleri fra 1899 av den serbiske maleren Paja Jovanović. Hun tok sin utdannelse i Wien på det samme kunstakademiet som Adolf Hitler søkte opptak til.

«Slaget i Teutoburgerskogen» – Maleri fra 1899 av den serbiske maleren Paja Jovanović

Les også:
Slaget ved Arausio
Røtter del 9: Vestover