Hjem Nyheter Norge 3 000 år gamle helleristninger oppdaget

3 000 år gamle helleristninger oppdaget

HISTORIE En hobbyarkeolog har funnet 42 ukjente helleristningsfelt i Østfold. Fra yngre bronsealder, uttaler arkeolog David Vogt ved Universitetet i Oslo.

helleristninger
Illustrasjonsfoto

Det er hobbyarkeologen Tormod Fjeld som på litt over ett år har funnet 42 ukjente helleristningsfelt i Østfold. Et «felt» defineres som en flate på et fjell med én eller flere figurer.

– Når du finner flotte figurer som er laget av fortidens mennesker hogget inn i fjellet, som kanskje ingen har sett på 3 000 år, føles det spesielt, uttalte han til Moss Avis.

Før Fjelds oppdagelser var det registrert seks slike felt i Råde. Nå er antallet oppe i 28. Utover dette har han oppdaget 19 nye helleristningsfelt i Fredrikstad og ett i Sarpsborg.

Nesten 3000 år gamle

David Vogt, arkeolog ved kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, forteller helleristningene er laget i yngre bronsealder fra år 800 til 500 fvt. Ifølge Vogt, som også er en av landets fremste eksperter på helleristninger, antar man at de var en form for kommunikasjon.

– Helleristninger er noe av det vanskeligste å forske på fra fortiden. Vi vet veldig lite om samfunnene fra den tiden. Men man kan anta at helleristningene var symboler og bilder som var ment som kommunikasjon.

Kilde:
42 ukjente helleristningsfelt oppdaget i Østfold