Hjem Nyheter 35 sivile nordmenn ble drept under tungtvannsaksjonene

35 sivile nordmenn ble drept under tungtvannsaksjonene

HISTORIE: Tungtvannsaksjonene kostet 35 sivile nordmenn livet, og hadde ingen betydning når det gjaldt å stanse utviklingen av en tysk atombombe.

Hydros tungtvannsanlegg på Vemork.
Hydros tungtvannsanlegg på Vemork.

De allierte gjennomførte under annen verdenskrig flere sabotasjeaksjoner i Norge for å forhindre det de mente var utvikling av en atombombe på tysk side. Aksjonene var rettet mot å hindre produksjon og transport av tungtvann, som ble brukt i tysk atomforskning, fra Norsk Hydros anlegg på Vemork ved Rjukan.

21 sivile drept under bombingen av Vemork
Etter at de allierte mislyktes stort i sitt første forsøk på å sabotere Norsk Hydros elektrolyseanlegg for tungtvann, klarte de i aksjon nummer to å ødelegge tungtvannsceller natt til 28. februar 1943. Tre måneder etter sabotasjeaksjonen var imidlertid tungtvannsproduksjonen gjenopptatt.

De allierte bestemte seg da for å bombe Vemork. 173 amerikanske fly slapp 16. november 1943 rundt tusen bomber over Vemork og Rjukan. Bombene bommet på målet, og 21 norske sivile ble drept. Ifølge en kilde skal 16 av dem, de fleste kvinner og barn, ha befunnet seg i et tilfluktsrom.

Fergen D/F «Hydro»
Fergen D/F «Hydro»

14 sivile drept under senkingen av D/F «Hydro»
Etter bombingen besluttet tyskerne å demontere utstyret og sende det til Tyskland. I første omgang skulle beholdningen med tungtvann transporteres til Tyskland. Sabotører gikk til aksjon mot jernbanefergen D/F «Hydro», som skulle ta lasten med tungtvann over Tinnsjøen. Den 20. februar 1944 gikk sprengladningene av i fergen mens den var midtveis over innsjøen. Med på turen var også vanlige passasjerer. 14 sivile nordmenn mistet livet. Av tyskere var det 4 som omkom.

Unødvendige aksjoner
Tyskland kom aldri så langt at de realiserte noen atombombe. Sabotasjeaksjonene i Norge spilte dog ingen avgjørende rolle i dette. Tysklands atombombe-planer ser ut til å ha blitt lagt til side i 1942, på grunn av interne faktorer.

De allierte lyktes imidlertid med å lage atomvåpen. De slapp sine atombomber over Hiroshima og Nagasaki og utførte slik massemord på japanske sivile.

Relaterte artikler:
De alliertes bombemassakre i Laksevåg
70 år siden de allierte drepte 43 sivile i Bergen
70 år siden Sovjet sluttet å bombe Kirkenes
Den første bombingen av Victoria terrasse
Nyttårsaften 1944 – De allierte bomber Victoria terrasse i Oslo

Kilder:
70 år siden Rjukan ble bombet
Semesteroppgave i Luftmakt
Kraglund, Ivar. (1995). «Tungtvannssabotasjen», i Norsk krigsleksikon 1940–45, [Oslo]: Cappelen.