Hjem Nyheter Norden 39 år gammel familiefar drept da han konfronterte kriminell gjeng

39 år gammel familiefar drept da han konfronterte kriminell gjeng

SVERIGE Onsdag kveld konfronterte en 39 år gammel mann en kriminell gjeng som lenge har plaget Skärholmen i Stockholm. Da ble han skutt og drept foran sin 12 år gamle sønn.

Mikael (39) ble skutt og drept av kriminelle innvandrere foran sin 12 år gamle sønn.
Foto: Privat

Det var onsdag kveld at 39 år gamle Mikael og hans 12 år gamle sønn syklet mot badehuset på Skärholmen i Stockholm. Ved en undergang passerte Mikael og sønnen en kriminell gjeng, som angivelig selger narkotika åpent i området – akkurat som mange andre steder i Stockholm. Da Mikael konfronterte dem, oppsto det oppstyr da en av de unge mennene truet Mikael med en pistol. Da Mikael prøvde å beskytte seg, ble han skutt og drept foran sønnen.

Til SVT Nyheter forteller Mikaels svoger om det sønnen fortalte om hendelsen:

– De syklet forbi her fordi de skulle til svømmehallen der borte. Da var det fire-fem ungdommer som sto her og ropte noe. Så stoppet han, eller gikk tilbake, og plutselig ble han skutt i ansiktet. Det er alt vi vet, sier han.

Aftonbladet skriver at Mikael lenge har vært opprørt over kriminaliteten i området og var bekymret for at sønnen skulle vokse opp på et sted med åpen narkotikahandel, dødelige skyteepisoder og annen kriminalitet. Han skal også ha vært i kontakt med politiet og uttrykt sin bekymring.

En rekke politikere har reagert på den fatale skytingen, som også har vakt stor oppsikt på Skärholmen og i sosiale medier. Mens Socialdemokraterna ønsker samarbeid med regjeringen for å «hindre ny rekruttering» til innvandrergjengene og innføre «tipspenger» for ulovlige våpen, skriver SD-leder Jimmie Åkesson på X at det trengs tøffere tiltak.

«Jeg mener internasjonale konvensjoner, gamle argumenter om sosioøkonomiske faktorer eller dumsnakk om kriminalitetsforebyggende fritidsgårder bør gå i søpla umiddelbart,» skriver Åkesson, og legger til at det er på tide for Sverige å «erklære full krig mot hvert eneste individ i disse kriminelle gjengene».

Regjeringen tar til orde for mer «Tidö-politikk»

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterte også den fatale skytingen i et innlegg på X.

«Gjengene, med sin fullstendige hensynsløshet, vil ikke stoppe før vi har stoppet dem. I dette arbeidet setter jeg og regjeringen vår fulle kraft, og vi vil gå så langt som det trengs for å stoppe dem. Ingenting er viktigere enn å sette en stopper for den meningsløse volden», skriver statsministeren.

Til tross for at regjeringen lovet et «paradigmeskifte» i både innvandrings- og kriminalpolitikken da den ble utnevnt, har de kriminelle gjengene aldri vært så aktive som de er i dag. I fjor ble det registrert 496 «skyteepisoder og eksplosjoner», som terroren til innvandrergjenger ofte refereres til, som er langt mer enn én voldshandling per dag. Det er det høyeste tallet siden politiet begynte å føre denne typen statistikk i 2018.

I 2024 har gjengkriminaliteten fortsatt å blomstre og vokse, med et stort antall voldshandlinger. Til tross for investeringer og nye lover, er det ingenting som tyder på at gjengkriminaliteten går tilbake.