Hjem Nyheter Europa 40 ganger flere vaksineskader enn rapportert

40 ganger flere vaksineskader enn rapportert

VAKSINE En studie fra Tyskland viser at vaksineskader skjedde 40 ganger oftere enn det myndighetene har rapportert.

Pfizers vaksine. Foto: Arne Müseler, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Berlin universitetssykehus har gjennomført en lengre studie hvor de undersøkte effektene av å ta vaksinene mot covid-19. I løpet av et år har de fulgt 40 000 vaksinerte tyskere.

Ifølge studien ble nesten hver hundrede vaksinerte person rammet av alvorlige bivirkninger, hvilket inkluderer muskel- og leddverk, hjertemuskelinflammasjon, overdrevne reaksjoner i immunsystemet og neurologiske forstyrrelser.

Skadene skal dessuten ha vart i uker eller måneder for å bli kategorisert som alvorlige.

Mangelfull rapportering fra myndighetene

Sammenlikner man statistikken fra studien med rapportene som det statlige Paul Ehrlich-institutet har publisert, har myndighetene kun rapportert 0,2 tilfeller av alvorlige bivirkninger per 1 000 vaksinedoser.

– De fleste bivirkninger, også svært alvorlige, avtar etter tre til seks måneder; 80 prosent går over. Dessverre finnes det også noen som varer mye lengre, sier professor Harald Matthes, som leder studien, til avisen Mitteldeutscher Rundfunk.

Leger ville ikke rapportere bivirkninger

Ifølge avisen har mange leger i Tyskland bestridt pasienter med mistenkte vaksineskader. Delvis for at de ikke har villet «ta stilling i et spørsmål som har skapt opphetet politisk stemning».

Professor Metthes mener videre at mange av symptomene som har blitt beskrevet som «lang-covid» sannsynligvis kan være vaksinebivirkninger.