Hjem Nyheter 75% av demokrat-velgere vil ha vekk Biden

75% av demokrat-velgere vil ha vekk Biden

USA En ny opinionsundersøkelse viser at tre fjerdedeler av de demokratiske velgerne vil at partiet nominerer en annen enn Joe Biden som kandidat til neste presidentvalg.

USAs president Joe Biden. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

Popularitetstallene til president Joe Biden er fortsatt lave, også innad i hans eget parti. Flere opinionsundersøkelser viser at amerikanske velgere er utrolig misfornøyd med politikken til Det hvite hus og den stigende inflasjonen bidrar til å skape allmenn usikkerhet og mistro mot økonomien.

En opinionsundersøkelse som det demokrat-lojale CNN har gjennomført viser at en stor majoritet av de demokratiske velgerne vil avsette Joe Biden til neste presidentvalg. Hele 75 prosent av de som stemmer på Demokratene vil at partiet nominerer noen annen som kandidat, hvilket kan sammenliknes med februar da tilsvarende tall var 51 prosent.

24 prosent av demokrat-velgerne mener at noen annen bør nomineres ettersom de ikke tror at Biden kan vinne i 2024, mens hele 32 prosent av demokratene ganske enkelt ikke vil se Biden som president. Kun 25 prosent av demokrat-velgerne mener at Biden er den beste kandidaten.

Svakest støtte har Biden blant yngre demokrater, hvor kun 18 prosent av de som er 45 år eller yngre vil se presidenten som kandidat i 2024. Tilsvarende tall for demokrat-velgere som er 45 år eller eldre er 31 prosent.

Samme opinionsundersøkelse viser at 49 prosent av velgere som stemmer republikansk vil se Donald Trump som Republikanernes presidentkandidat, hvilket er en nedgang fra 51 prosent i februar.

Kun én sittende og folkevalgt president har blitt nektet å bli kandidat etter sin første mandatperiode i USAs historie, nemlig Franklin Pierce som ble erstattet av James Buchanan som kandidat for Demokratene i 1856. At det er så uvanlig kommer av at en sittende president allment regnes for å ha en stor fordel i et amerikansk presidentvalg.

Fire ytterligere amerikanske presidenter har blitt erstattet med andre kandidater etter sin første mandatperiode, men disse var ikke folkevalgte presidenter, men fikk posten som følge av at den valgte presidenten døde på sin post.