Hjem Artikler Kommentar Abortdebatten i USA intensifieres

Abortdebatten i USA intensifieres

2

UTENRIKS I forbindelse med den pågående abortkampen i USA har de to sidene blitt stadig mer ytterliggående i sin retorikk og handlinger. Den progressive siden ser ikke ut til å ha noen omsorg for verken det ufødte eller det fødte liv. Det jødiske miljøet i landet mobiliserer til støtte for selvbestemt abort, og til og med den israelske helseministeren har blandet seg inn i debatten.

Foto: Susan Ruggles, CC BY 2.0, Wikimedia Commons.

Det hele startet med et lekket notat som antydet at de nåværende abortlovene (den såkalte Roe v. Wade-kjennelsen) i USA skal strammes inn, noe som enkelt sagt vil resultere i at det vil bli langt vanskeligere å få gjennomført en abort i USA. Dette har naturlig nok avstedkommet en hissig debatt, for og imot. Og det jødiske samfunnet i landet er intet unntak; til og med den israelske helseministeren Nitzan Horowitz har uttalt seg i sakens anledning, og advarer mot det han sier vil være et tilbakeslag for menneskerettene hvis det kommer innstramninger i USA. Skjønt i det jødiske miljøet er ikke debatten for eller imot innstramningene, her ser alle ut til å være mot. Fra den jødiske finansministeren Janet Yellen som sier at innstramninger vil være en fare for det kapitalistiske systemet, kvinner vil ikke kunne komme seg inn hamsterhjulet og fore den nyliberale generatoren med energi, til innflytelsesrike NGO-er som National Council of Jewish Women (som blant annet opprettet de ti første abortklinikkene i USA i sin tid). Sistnevnte har for øvrig nå opprettet et betydelig fond for finansiering av kostandene til abort for kvinner som må reise for å få utført dette. Det skal ikke stå på penger (samtidig sliter lavtlønte og fattige i USA med å betale for morsmelkerstatning etter produksjonsavvikling og kraftig prisstigning den siste tiden. Å drepe barn er åpenbart mer presserende og lukrativt enn å nære de og holde de i live.)

Mer famøse uttrykk for sentimentet i det jødiske miljøet mot potensielle innstramninger åpenbarer seg naturligvis også på sosiale medier. Natt til 3. mai kunne man lese på en twitter-konto følgende melding:

Til helvete med alle kristne og deres evige imperialisme, nasjonalisme, fascistiske patriarkalske system som utsetter folk for livsfare og ikke bryr seg en dritt om hva noen eller vitenskapen sier. Skam dere, alle dere som bærer kors. Deres 2 000 år gamle folkemord fortsetter i kveld.

Dette er ikke skrevet av Antifa, men av rabbiner Michael Harvey (noen vil dog kanskje si at det går for det samme). Tidligere, kvelden før, ble følgende tweet lagt ut av rabbineren:

Skjermdump fra Twitter

Han innrømmer å ha postet sistnevnte tweet, men sier han ble hacket av en ytterliggående, antisemittisk katolsk gruppering i løpet av natten mens han sov, og som sendte den først nevnte tweeten. Konspirasjonstenking kan gå begge veier som vi ser.

Motivene er sammensatt: jødisk lov, Halacha, tillater abort for jødiske kvinner, men bare under særskilte vilkår. Kun der kvinnens liv er i fare kan dette i utgangspunkt utføres; dette er imidlertid uthulet og flere unntak er kommet til. Tolkningene er derimot flere, og liberale jøder vurderer ikke restriksjonene så strengt som ortodokse. Uansett vil avviklingen av de nåværende abortlovene i USA være i strid med jødisk lov, og grunnen til at det mobiliseres blant ortodokse er angivelig at man frykter en marginalisering, at det rett og slett er et angrep på det jødiske samfunnet:

«Hvilket jødisk samfunn vil fortsette å leve på et sted hvor de potensielt er forhindret fra å følge Halacha (jødisk lov)? Kan et samfunn etter jødisk lov overhodet tillates å fortsatt leve på et slikt sted?», uttaler Ephraim Sherman, ortodoks jøde og helsearbeider i USA.

Du skal si til Israels barn: Om nogen av Israels barn eller av de fremmede som bor i Israel, gir noget av sine barn fra sig til Molok, skal han late livet; folket i landet skal stene ham.  Jeg vil sette mitt åsyn mot den mann og utrydde ham av hans folk fordi han har gitt sitt barn fra sig til Molok og gjort min helligdom uren og vanhelliget mitt hellige navn.

3.MOS. 20:2-3

Bilde: Charles Foster cc public domain.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
8 måneder siden

Det underlige(?), er at flertallet av hvite kvinner, især feministene og deres støttespillere, ubetinget er FOR kvinners rett til å drepe sine egne barn, i morslivet. «My body, my choice», betyr akkurat det; retten til IKKE å ta konsekvensene av egne handlinger(ubeskyttet sex & sleeping around), og pålegge helsevesenet å legge til rette for slakteriet. Mange menns støtter dessverre dette, kanskje som en lettvint måte å bli kvitt et «problem». At det er jødene som leder an i raseriet mot USAs høyesterett og lekkasjene om at Roe vs Wade kan bli opphevet overrasker slett ikke.

trackback
8 måneder siden

[…] Abortdebatten i USA intensifieres […]