Hjem Nyheter Globalt ADL er klassifisert som en «upålitelig kilde» av Wikipedia

ADL er klassifisert som en «upålitelig kilde» av Wikipedia

JØDISK MAKT Wikipedias redaktører har bestemt at den jødiske maktgruppen ADL ikke er en troverdig kilde om konflikten i Palestina. ADL risikerer nå også å bli fordømt som kilde i spørsmål knyttet til antisemittisme.

ADLs administrerende direktør Jonathan Greenblatt. Foto: Gage Skidmer (CC BY-SA 3.0).

Nylig gjennomførte Wikipedias redaktører en meningsmåling om troverdigheten til den jødiske lobbyorganisasjonen Anti-Defamation League (ADL) som kilde på spørsmål knyttet til konflikten i Palestina. Etter avstemningen ble det klart at ADL nå regnes som en «upålitelig kilde» angående konflikten.

«Det er en forbausende irettesettelse av en av verdens fremste autoriteter på antisemittisme, samt talerør for amerikanske jøders rettigheter og spørsmål», skriver pro-jødiske CNN om kunngjøringen.

Ifølge CNN pågår det også en diskusjon blant redaktørene om å gjøre samme vurdering av ADL som kilde i spørsmål om antisemittisme. Etter sigende er det overveldende støtte for en slik beslutning, selv om den fortsatt diskuteres.

En uttalelse fra en av Wikipedias bidragsytere lyder:

ADL er sterkt partisk når det gjelder Israel/Palestina, til det punktet at de ofte opptrer som en pro-israelsk lobbyorganisasjon. Dette kan og truer deres evne til nøyaktig å rapportere fakta om personer og organisasjoner som er uenige med dem i dette spørsmålet, spesielt ikke-sionistiske eller anti-sionistiske jøder og jødiske organisasjoner.

ADL har fordømt avgjørelsen som «en trist utvikling for forskning og utdanning» og «ødeleggende for det jødiske felleskapet og samfunnet».

– Det er dypt urovekkende at de mange redaktører som har flagget de alvorlige feilene og unøyaktighetene i både resonnement og kilder som brukes i denne kampanjen for å delegitimere ADL, blir ignorert, sier en representant for ADL sitert av CNN.

– De har gitt punkt-for-punkt-svar, basert på faktiske sitater, på alle påstander som er fremsatt, men tilsynelatende har ikke fakta lenger betydning, fortsetter han.