Hjem Nyheter ADL omdefinerer begrepet «rasisme» – igjen

ADL omdefinerer begrepet «rasisme» – igjen

JØDISK LOBBY Whoopi Goldbergs påstand om at «Holocaust ikke handlet om rase» har inspirert den jødiske lobbyorganisasjonen ADL til nok en gang å redefinere et begrep som ofte misbrukes.

The Views panel (Whoopi Goldberg lengst til venstre). Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

Definisjonen av ordet «rasisme» har blitt omskrevet nok en gang av den jødiske lobbygruppen Anti-Defamation League (ADL) etter at skuespillerinnen Whoopi Goldberg hevdet at «Holocaust ikke handlet om rase».

ADLs første endring av 2020-definisjonen ble gjort måneder etter BLM-demonstrasjoner.

Definisjon 2: «Rasisme kan bare tilskrives hvite»

I stillhet ble ordet deretter omdefinert på en måte som ser ut til å være en tilpasning til BLMs ideologi og uttalelser:

«Marginalisering og/eller undertrykkelse av fargede mennesker basert på et sosialt konstruert rasehierarki som privilegerer hvite mennesker.«

Denne definisjonen skiller seg markant fra den originale versjonen av ADL:

«Forestillingen om at en viss rase er overlegen eller underlegen en annen» eller at «en persons sosiale og moralske egenskaper er forhåndsbestemt av hans eller hennes biologiske egenskaper.«

Den nye «tentative» definisjonen som ble presentert onsdag er imidlertid nærmere den opprinnelige definisjonen.

ADLs nettsted forklarer nå at «rasisme» oppstår «når enkeltpersoner eller institusjoner viser en mer gunstig vurdering eller behandling av et individ eller gruppe basert på rase eller etnisitet«.

ADLs administrerende direktør Jonathan Greenblatt berømmer Harvard-professor Robert Livingston for å ha «inspirert omskrivelsen».

Endringen falt sammen med suspensjonen av skuespillerinnen og programlederen Whoopi Goldberg, fra talkshowet The View, to uker etter at hun hevdet at «Holocaust ikke handlet om rase», men at det i stedet var en kamp mellom «to hvite grupper».

Hun kom etter sin uttalelse til å bli kritisert ikke bare av sine arbeidskolleger, men også av ADL – til tross for organisasjonens egen daværende definisjon av rasisme, som ifølge dem er en forbrytelse som bare hvite kan begå.

Greenblatt: «Goldberg skyldig i Holocaust-forvrengning»

Greenblatt anklaget programlederen for «Holocaust-forvrengning» og hevdet at «nazistene så på jødene som en underlegen rase».

Goldberg – født Caryn Elaine Johnson – har tidligere uttalt at hun «føler seg jødisk» og i 2016 sa hun til London Jewish Chronicle, som svar på spørsmål om hennes jødedom, følgende:

«Ville du stilt et slikt spørsmål hvis jeg var hvit?» Jeg tror ikke det.«

Russia Today (RT) påpeker at da ADL i forrige måned utlyste stipend til «fargede jøder», reagerte noen i det jødiske samfunnet sterkt og fant begrepet «unødvendig og diskriminerende».

I følge en meningsmåling fra Pew Research Center fra i fjor oppgir 92 % av jødene i USA at de identifiserer seg som hvite.