Hjem Nyheter ADL skal stå bak Tucker Carlsons oppsigelse fra Fox News

ADL skal stå bak Tucker Carlsons oppsigelse fra Fox News

JØDISK MAKT I et Twitter-innlegg tar administrerende direktør i den jødiske lobbyorganisasjonen «æren» for oppsigelsen av programlederen som i årevis har «spydd ut antisemittisk, rasistisk, fremmedfiendtlig og anti-LHBTQ-hat til millioner».

Den jødiske ADL-sjefen, Jonathan Greenblatt. Foto: Gage Skidmer (CC BY-SA 3.0)

Frihetskamp kom på tirsdag med nyheten om at TV-kanalen Fox News og dens kjente programleder Tucker Carlson nå går fra hverandre. Fox News har ikke gitt noen spesifikk årsak til «skilsmissen», som ble annonsert etter et høyt profilert søksmål som anklager nyhetsmediet for å «bevisst spre løgner om valgfusk i beste sendetid».

Nyhetskanalen presenterte selv nyheten i en pressemelding med disse ordene:

– Fox News Media og Tucker Carlson har blitt enige om å avslutte samarbeidet. Vi takker ham for tjenesten til nettverket som vert og før det som bidragsyter. Mr. Carlsons siste program ble sendt fredag ​​21. april. Fox News Tonight sendes direkte fra og med i kveld kl 20.00/ET som et midlertidig show med roterende Fox News-personligheter til en ny vert er navngitt.

Et Twitter-innlegg fra den jødiske lobbyorganisasjonen Anti-Defamation Leagues (ADL) administrerende direktør Jonathan Greenblatt kaster nå nytt lys over separasjonen.

– Det er på tide. For lenge har Tucker Carlson brukt sitt beste sendetidsshow til å spy ut antisemittisk, rasistisk, fremmedfiendtlig og anti-LHBTQ-hat til millioner. @ADL har lenge bedt om sparken for denne og mange andre overtredelser, inkludert å spre den antisemittiske The Great Replacement-teorien.

Hyllester i jødisk presse

Nettavisen Jewish Telegraphic Agency (JTA) gir i likhet med øvrig jødisk presse tommelen opp til ADL for Tuckers oppsigelse fra Fox News. Der skriver de at han «har lenge omfavnet hvit nasjonalistisk retorikk». JTAs skribent synes det er utrolig at TV-kanalens «mest respekterte vert, hvis omfavnelse på luften av hvite nasjonalistiske konspirasjonsteorier» faktisk har «definert sin redaksjonelle stemme siden 2017».

Avisen bemerker at Tuckers oppsigelse fra Fox lenge har vært ventet av ADL. Greenblatt påminner at han har oppfordret Fox til å sparke Carlson så tidlig som i 2021, etter at verten for første gang «propagerte for The Great Replacement-teorien».

For ADL var oppsigelsen for lengst på tide. Greenblatt ba Fox om å sparke Carlson i 2021, etter at verten først promoterte «den hvite The Great Replacement-teorien» på lufta.

På den tiden avviste Fox ADLs begjæring uker senere. Nettverket sa at Carlson faktisk hadde snakket om stemmerett da han skisserte The Great Replacement-teorien, en høyreekstrem tro som tilskriver en diversifisert velgermasse til en skyggefull konspirasjon, typisk konstruert av jøder, for å erstatte hvite velgere med innvandrere og minoritetsgrupper.

ADL fikk en dose av sin egen medisin

ADLs offentlige holdning til Carlsons ansettelse førte da til et hett debattklima med kritikk fra høyresiden, blant annet uttrykt i Florida-senator Matt Gaetz’ groteske anklager om at den jødiske lobbygruppen ville være «rasistisk», forklares det.

Avisen forklarer at Carlson ga Kanye West muligheten i fjor til å lufte seg i et intervju, etter at rapperen hadde på seg en «White Lives Matter»-skjorte på Paris Fashion Week. Riktignok, blir leserne fortalt, fant dette sted «før Wests mange offentlige antisemittiske utspill», men angivelig «redigerte produsenter ut antisemittiske kommentarer som West hadde kommet med under intervjuet».