Hjem Historie Dagens historiske Adolf Hitlers første tale som rikskansler

Adolf Hitlers første tale som rikskansler

HISTORIE Tre uker etter maktovertakelsen holdt Adolf Hitler sin første tale som Tysklands rikskansler.

680px-hitlers-første-tale-som-rikskansler

Adolf Hitlers første tale som rikskansler ble holdt i et fullsatt Sportpalast i Berlin. Fra tribunene hang bannere med anti-kommunistiske budskap. En stor del av talen handlet også om marxistenes kriminalitet mot folket, men utgangspunktet i talen var hvordan nasjonalsosialistene skulle løse alle problemene som Tyskland sto ovenfor.

Talen presenteres av Joseph Goebbels, som forklarer at den skal bli sendt på radio og at de i tillegg til dette har satt ut gigantiske høytalere rundt omkring i Berlin. Goebbels sier at han «nok ikke tar i for mye hvis jeg hevder at i kveld vil omtrent 20 millioner i Tyskland, og utenfor den tyske grensen, høre på talen til rikskansler Adolf Hitler». Goebbels angriper deretter den tyskfiendtlige pressen som med alle tenkbare løgner hadde forsøkt å holde den tyske reisningen tilbake. Goebbels blander alvor med humor og mener at Tyskland er i forandring og at fiendemedias løgner snart er en saga blott.

I det andre klippet høres tonene til Horst Wessel-sangen før rikskansleren marsjerer inn til øredøvende jubel. Når Hitler har steget opp på podiet følger en lang stillhet før han tar til ordet.

Hitler taler om hvordan Tysklands indre fiender i 14 år har skapt kaos og usikkerhet i Tyskland, hvordan de har gjort folket avhengige av fremmede makter og interesser og hvordan de gjennom konfliktene i folket (som de selv skapte) førte og støttet klassekamp fra både høyre og venstre. Hitler deler opp hva som nå må gjøres i seks punkter. Først taler han om å ikke lyve for folket og gi billige løfter. Han lover at den nye regjeringen er beredt til å arbeide for den tyske vekkelsen, men at det ikke kommer til å komme av seg selv, men at folket selv også må arbeide for den. Hitler taler om å ikke gjøre seg avhengig av utenlandsk hjelp, eller fremmede teorier, men at det nye Tyskland må være sterkt og selvstendig. Det siste punktet handler om bevaringen av folket for fremtiden: «Det er ikke for idéer vi lever, ikke for teorier eller fantastiske partiprogrammer; nei, vi lever og kjemper for det tyske folket, for bevaringen av dets eksistens.»

Hitler fortsetter og forklarer at det tyske folket må forenes og arbeide mot samme mål (nasjonen og folket) og at det ikke vil finnes noen kompromisser med den folkefiendtlige marxismen: «Det kan være én seierherre: enten marxismen eller det tyske folket! Og Tyskland kommer til å triumfere!»

I slutten av talen sier Hitler følgende:

Med tanke på dette er det ikke arrogant av meg å stå ovenfor nasjonen i dag og påberope for dere: Tyske folk, gi oss en fire års tid og døm oss deretter […] Jeg har ikke gjort det [påtatt meg denne oppgaven] for penger; jeg har gjort det for deres skyld! Det har vært den vanskeligste beslutningen i mitt liv. Jeg våget ta den ettersom jeg mente at det var nødvendig.

https://youtu.be/5AKMTYJyrto

https://youtu.be/ntfPQLJug7g

https://youtu.be/qbF0JQgi7_U