Hjem Nyheter Advarsel fra Serbia: «Verdenskrig vil bryte ut innen tre måneder»

Advarsel fra Serbia: «Verdenskrig vil bryte ut innen tre måneder»

UTENRIKS Den eskalerende spenningen mellom Russland og Vesten vil snart føre til en fullskala verdenskrig. Både Serbias president Aleksandar Vucic og Ungarns statsminister Viktor Orban advarer nå mot dette.

Serbias president Aleksandar Vucic. Foto: Guelland/ MSC, CC BY 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Nylig ble Serbias president Aleksandar Vucic intervjuet i den sveitsiske avisen Die Weltwoche, hvor han avslørte at serbiske myndigheter nå forbereder seg på at en tredje verdenskrig kan nærme seg med stormskritt. Det var en lavmælt og pessimistisk president som beskrev prosessen som at «toget har forlatt stasjonen, og det er ingenting som kan stoppe det».

– Jeg tror ikke vi er langt unna det. Ikke mer enn tre eller fire måneder. Og det er en fare for at det vil skje enda tidligere enn det, sier Vucic.

– Vi nærmer oss en virkelig katastrofe. Hvem er klar til å miste 1 million, 2 millioner, 5, millioner, 10 millioner og 15 millioner mennesker? Jeg er ikke klar for å miste en eneste person, og jeg har ikke tenkt å være med på dette, fortsetter han.

Ifølge Vucic mener NATO at Russlands president Vladimir Putin «bløffer» med sine atomøvelser nær Ukraina. Dette mener han kan vise seg å være en fatal feil.

– Hvis du satser på at noen bløffer, betyr det at du ikke har bedre kort. Jeg vil alltid være veldig forsiktig når jeg bedømmer Putins vilje og hans neste trekk, sier Vucic.

Vucic mener at alle problemer i verden kan løses hvis man vil ha fred. Men når det bare er vilje til eskalering og krig, kan ingenting gjøres.

– Lederne i Europa i dag spiller store helter. Men de forteller ikke sitt folk at de må betale en høy pris, sa presidenten.

Orban: «Ungarn vil ikke ha noe med dette å gjøre»

Advarselen om at konflikten vil føre til en fullskala krig har også blitt gjentatt av NATO-medlemmet Ungarns statsminister Viktor Orban. I et intervju i forrige uke avslørte Orban at NATO planlegger å bygge tre nye militærbaser nær Ukraina.

– NATO ønsker å hjelpe Ukraina ved å etablere NATOs såkalte Ukraina-oppdrag, sier Orban.

– De skal bygge tre store baser som skal brukes til å overlevere våpen til Ukraina, men det skal skje her på NATO-landenes territorium, i Polen, Slovakia og Romania.

Ifølge Orban vil ikke Ungarn ha noe som helst med denne planen å gjøre.

– Vi tror at disse stedene hvor våpen blir overlevert vil bli et militært mål fra fiendens perspektiv, og omtrent alt kan skje der.

Ifølge Orban vil NATOs nye baser dermed bli både samlingspunkter for våpenforsendelser, men også treningssentre for ukrainske soldater.

– Det er en pågående diskusjon om denne treningen skal skje på NATO-territorium eller på ukrainsk territorium, men poenget er at de er direkte involvert i trening av ukrainske soldater som skal til frontlinjen, sier Orban.

– Ungarn ønsker ikke å være en del av dette. Men dette problemet må løses.

Orban beskriver situasjonen som at Ungarn har «enormt press» på seg fra de andre NATO-landene.

– 31 medlemsland presser oss til å gå fra fredsposisjonen til krigsposisjon.