Hjem Nyheter Europa Advarsel til Zelenskyj: «Opptøyer hvis du sparker Zaluzjnyj»

Advarsel til Zelenskyj: «Opptøyer hvis du sparker Zaluzjnyj»

UKRAINA Hvis Ukrainas president gjennomfører sin plan om å avskjedige øverstkommanderende Valerij Zaluzhny, kan både sivile og soldater ta til gatene for å protestere. Dette har blitt kommunisert til Zelenskyj av den ukrainske etterretningstjenesten.

Ukrainske nasjonalister på gatene i Kiev i 2018.
Foto: Radio Free Europe.

Til tross for vedvarende rykter har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ennå ikke formelt avskjediget den populære øverstkommanderende Valerij Zaluzjnyj. Etter sigende kan dette skyldes den brede støtten som Zaluzjnyj har, både blant folket og blant nasjonalistene i de væpnede styrkene.

Nå har Ukrainska Pravda også avslørt at den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har advart Zelenskyj om at en avskjedigelse av Zaluzjnyj kan føre til uroligheter. Etter sigende var planen at Zaluzjnyj skulle få sparken allerede sist fredag, men at advarselen fra SBU fikk Zelenskyj til å utsette den, skriver RT som siterer den ukrainske avisen.

SBU skal blant annet ha forklart at regjeringen må forberede seg på opptøyer i Kiev, der både sivile og soldater vil delta. SBU skal også ha kontaktet en rekke militære sjefer og oppfordret dem til å holde øye med sine soldater og sørge for at de forblir i sine stillinger.

Tidligere CIA-analytiker Larry Johnson har også advart om at en sparket Zaluzjnyj kan bli leder for et kuppforsøk av den ukrainske hærens «ideologisk drevne» styrker.

Zelenskyj bekreftet nylig at han har til hensikt å gjøre store endringer i landets politiske og militære lederskap fordi «alle må trekke i samme retning». Samtidig har presidenten blitt anklaget for å ha «messianske» og stadig mer autoritære tendenser.