Hjem Nyheter AfD-topp dømt for tankekriminalitet

AfD-topp dømt for tankekriminalitet

TYSKLAND Den kontroversielle AfD-lederen Björn Höcke har nok en gang havnet i trøbbel. Nå er han dømt til en heftig bot etter å ha oppfordret til «Alt for Tyskland!».

Björn Höcke er en populær AfD-profil i det tidligere Øst-Tyskland.
Foto: PantheraLeo1359531, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

En fremtredende tysk politiker er funnet skyldig i bevisst å ha brukt et «nazislagord» i en tale. Björn Höcke, som leder Alternative für Deutschland (AfD) i delstaten Thüringen, ble stilt for retten for å ha sagt ordene «Alles für Deutschland!» (Alt for Tyskland!) på et møte i mai 2021.

Slagordet er knyttet til SA-stormtroppene, som spilte en nøkkelrolle i nasjonalsosialistenes maktovertakelse. Höcke, som er tidligere historielærer, har benektet at han kjenner opprinnelsen til uttrykket.

Retten i den østtyske byen Halle har nå dømt 52 år gamle Höcke for å ha «brukt symboler fra en nazistisk organisasjon» og gitt ham en bot på 13 000 euro (rundt 150 000 kroner). Ifølge DW News skal pengene gå til et «grasrotprogram mot ekstremisme».

Höcke unngikk imidlertid maksimumsstraffen på tre års fengsel og ble utestengt fra å inneha offentlige verv. Han kan anke dommen.

Under rettssaken, som startet i forrige måned, hevdet Höcke at han var «helt uskyldig». Rettens talsperson Adina Kessler-Jensch sa dog at dommerne var overbevist om at Höcke var klar over forbudet.

Rettens president, Jan Stengel, sa til Höcke at han var «en veltalende, intelligent mann som vet hva han sier», ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

På valgkamparrangementet i delstaten Sachsen-Anhalt i mai 2021 avsluttet Höcke en tale med å si: «Alles für unser Vaterland, alles für Sachsen-Anhalt, alles für Deutschland!».

Påtalemyndigheten hevder han visste at uttrykket var forbudt på grunn av dets tilknytning til det nasjonalsosialistiske Sturmabteilung (SA). Men Höcke sa at det var en «vanlig frase» som ikke burde kriminaliseres.

På et annet møte i desember 2023 sa han: «Alles für…», hvorpå publikum svarte: «Deutschland!».

Påtalemyndigheten hadde først forsøkt å tiltale ham for begge hendelsene, men retten i Halle besluttet å sikte ham først for møtet i 2021.

AfD i Thüringen er en av partiets tre avdelinger som overvåkes av tyske sikkerhetstjenester på grunn av «bevist høyreekstremisme». Den kontroversielle Höcke har til tider kommet under ild, blant annet etter å ha kalt det såkalte holocaust-monumentet i Berlin et «skammens monument».