Hjem Nyheter Norden Afghanergutt drepte sin asylaktivist – i senga

Afghanergutt drepte sin asylaktivist – i senga

SVERIGE I dag ble den «enslige mindreårige» asylgutten Ahmad Nazari tiltalt av tingretten i Värmland for drapet på en 70 år gammel asylaktivist i Kil. Under etterforskningen fortalte afghanergutten at det var hans seksuelle relasjon med asylaktivisten som utartet seg og førte til at han kvelte henne.

Afghaneren Ahmad Nazari (19991005-). Foto: Politiet.

Det var i juni som den 70 år gamle asylaktivisten Ingrid Guldbrandsson i Kil i Värmland ble kvalt til døde av sin afghanske elsker, den 20 år gamle Ahmad Nazari. Kil hadde da allerede kommet i rampelyset etter at en film sirkulerte på sosiale medier som viste hvordan en svensk ungdom ble mishandlet og ydmyket av innvandrere.

Da det var klart at den drepte kvinnen lidenskapelig hadde engasjert seg for såkalte enslige mindreårige gutters rett til å være i Sverige, begynte det å spekuleres i hvorvidt det faktisk var en afghanergutt som hadde drept henne.

På fredag ble Ahmad Nazari tiltalt for drapet på Ingrid Guldbrandsson, og med det ble etterforskningsprotokollen for saken offentliggjort. Protokollen viser at det ikke bare var snakk om at en rasefremmed hadde drept enda en svensk kvinne, men også om en relasjon mellom en asylaktivist og hennes afghanergutt som utartet seg i sex, vold og drap.

I etterforskningsprotokollen finnes det blant annet utdrag fra Ingrid Guldbrandssons dagbok, som viser hvordan hennes relasjon med Nazari ble seksuell en gang i midten av 2018:

På en løs rutete A5-lapp stukket inn i bakre perm finnes et notat:
«Fre den 13. juli begynte mitt nye liv, det varte i nesten tre måneder. Senere er det bare tomt. Vet ikke hvordan jeg skal orke videre.»

Torsdag den 12. juli 2018:
«[…] A ringte jeg inviterte ham på pizza Olof kom også ca 21.
A gikk hjem kl. 01.10 = kosekveld tross järnafolket»

Fredag den 13. juli 2018:
«Skal forsøke å ikke kontakte A – avvenning!
Ble motsatt Jeg er IKKE KLOK!

Noen notater i dagboken beskriver at relasjonen tar slutt den 15. august og 18. oktober, samtidig som den ifølge andre notater virker pågå:

[…] 5:51 ringte A, kom hit, frokost
[…] A hit på en kopp te = SLUT!
NÅ ER DET SLUTT ingen mer manipulasjon!»

SLUTT! A ikke velkommen hit mer
A ringte 10.39 – om sine «problemer» jeg avsluttet med «ha en god dag» – deretter ingen
kontakt […] Vil smse A men holder meg!!

Forholdet synes ifølge dagboknotatene holde på av og til frem til hennes død. Bare uker før Ingrid ble drept skriver hun:

«[…] FAEN, hvorfor smset jeg ham! Ikke noe svar! Må bli slutt på dette!! Ventet
hele dagen på en sms, kl 21 RINGTE HAN – på vei fr trening til toget […]»

I de innledende avhørene er Nazari forvirret og opprørt. Han sier til politiet at de utsetter ham for «psykisk terror» og at han vil reise hjem til Afghanistan. Tross at han selv ringte inn drapet virker han heller ikke sikker på hva han har gjort.

– Jaha. Ja jeg hadde drept eller kastet en journalist eh jeg vet ikke om det heter Joakim Lamotte eller det heter hva heter det Kent Ekeroth jeg vet ikke nøyaktig men en av dem har jeg kastet foran toget, sier Nazari blant annet.

Med tiden roer han seg ned og bekrefter at han og Ingrid Guldbrandsson – som tidligere var hans lærerinne – i over et år har hatt en seksuell relasjon, som sluttet med at han kvalte henne en kveld i slutten av juni.

– Det der begynte sommeren 2018, ja, den der relasjonen, seksuelle, sier Nazari i avhør.

Drapskvelden 27. juni reiste han hjem til henne for et av deres «treff». Samme dag hadde han blitt utskrevet fra psykiatrien, hvorpå han tok seg hjem til Ingrid som ga ham rene klær, mat og alkohol.

– Men senere så, i natt senere så da det ble natt, mm så vi, jeg drikker enda mer vin og senere så, hun hadde redd opp min venstre side, det venstre rommet så jeg går til det høyre. Men senere så kommer hun, og jeg er naken og så hun er også naken og så begynner vi å kysse og så ble jeg litt redd og så forsøker jeg å kvele henne. Mm. Og så hopper jeg ut av sengen (utydelig) tar på meg klærne og så løper jeg derifra.

I politiets rekonstruksjon av drapet viser Ahmad Nazari med en dukke hvordan han kveler den 70 år gamle asylaktivisten Ingrid Guldbrandsson i hennes seng, midt under en pågående kjærlighetsakt. Foto: Politiet.

Etter drapet ringte Nazari selv 112 og fortalte hva som hadde skjedd. Da politiet ankom stedet lokaliserte de raskt Nazari i nærheten og da han var arrestert fortalte han at han hadde kvalt sin tidligere lærerinne «på grunn av at hun har voldtatt ham tidligere».

Engasjert asylaktivist

Ingrid Guldbrandsson var en av Sveriges mest aktive asylaktivister, medlem i Miljöpartiet og senere også engasjert i foreningen «Integrasjon i Kil».

Etter at hun ble pensjonist engasjerte hun seg for svenskundervisning for nyankomne og spesielt for såkalte enslige mindreårige gutter. I omganger har hun latt disse få bo hjemme hos seg, noe som også bekreftes av hennes datter i politiavhør.

Ingrid Guldbrandsson ga bokstavelig talt livet for å «hjelpe» de enslige mindreårige afghanerguttene i Kil. Foto: Facebook.

Alle familiemedlemmene hennes var dog ikke like lykkelige over hennes besettelse for afghanergutter.

– Det føltes som at hun brydde seg mer om dem enn sine egne barn og barnebarn, sier eksempelvis en av hennes sønner i politiavhør etter drapet.

En annen av hennes sønner fornekter bestemt at hans mor skulle ha hatt noen seksuell relasjon med Ahmed Nazari. I stedet mistenker han at en av Ingrids venninner, en annen asylaktivist, har hatt det. Det han forteller gir et unikt innblikk i et trekant- og misunnelsesdrama mellom asylaktivister og afghanergutter. Fra avhøret med sønnen:

[Sønnen] har derimot mistanker om at det kunne være noe mellom Ahmad og Lisbeth ettersom Ahmad har søkt seg fra Ingrid til Lisbeth og Lisbeth har vært «veldig på» Ahmad. [Sønnen] har selv hørt Lisbeth når hun har sagt til Ahmad at han kan komme over og spise hos henne når han var på besøk hos Ingrid og at hun ville at hun skulle komme hjem til henne og besøke henne også. [Sønnen] har forstått at Ingrid ble irritert av dette, at Lisbeth forsøkte å ta Ahmad fra henne ettersom det var hun som tok hånd om ham og hjalp ham.

[Sønnen] har som han tidligere har sagt forstått at Ahmad har hatt omgang med damene en del og at Ahmad har vært tiltrukket av eldre kvinner, men at Ingrid ikke har vært spesielt interessert i noe seksuelt.

I forbindelse med at den såkalte gymnasieloven ble vedtatt, som ga flere tusen ulovlige afghanere asyl, sa Guldbrandsson til SVT Värmland:

– Det var så overveldende at jeg begynte å gråte, for jeg har vært så spent på dette her. Jeg har lurt på hvordan det skulle gå for disse guttene. Så, ja, det var følelsesladd.

Da hadde hennes seksuelle relasjon med sin drapsmann nylig startet.

Rettssaken mot Ahmad Nazari forventes å begynne en gang i slutten av oktober i Värmland tingrett.