Hjem Historie Dagens historiske African National Congress grunnlegges

African National Congress grunnlegges

HISTORIE Den 8. januar blir det sørafrikanske partiet African National Congress grunnlagt under navnet South African Native National Congress.

African National Congress sitt flagg. Foto: Public domain.

Den 8. januar 1912 i byen Bloemfontein i Sør-Afrika stiftet John Langalibalele Dube og Pixley ka Isaka Seme det sørafrikanske partiet South African Native National Congress (SANNC). SANNC mente at landets svarte befolkning hadde for liten politisk innflytelse og var urettferdig behandlet. Målet var blant annet å skape et «ikke-rasistisk» og «demokratisk» Sør-Afrika, samt utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i landet.

I 1923 ble navnet endret til African National Congress (ANC). Det har ikke vært noen hemmelighet at det finnes et sterkt kommunistisk element i ANC. Allerede i 1927 foreslo partiets president, Josiah Tshangana Gumede, et samarbeid med kommunistene i et forsøk på å vitalisere organisasjonen. Sør-Afrikas regjering opplyste om at 23 av de 30 medlemmene av ANCs landsstyre «har hatt eller har en form for tilknytning eller medlemskap i det sør-afrikanske kommunistpartiet».

Blant disse komitemedlemmene var jøden Joe Slovo (egentlig Yossel Mashel Slovo), som var ideologisk talsmann for ANC og president for South African Communist Party (SACP). Partiet så på det som sin rolle å arbeide i et folkefront-samarbeid med ANC, som skulle bane vei for et Sør-Afrika under kommunistisk herrevelde.

På denne tiden besluttet ANC å gå for væpnet kamp. En væpnet kommunistisk gren, Umkhonto we Sizwe (Nasjonens spyd), ble opprettet i 1961 av blant annet Nelson Mandela og Joe Slovo, som var tredje mann på rangstigen. Omsider gikk de over fra geriljakamp til terrorisme.

I begynnelsen fokuserte de på angrep og sabotasje mot myndighetene, men etter kort tid også mot sivile – og spesielt hvite. Året etter ble Nelson Mandela og flere andre ANC-ledere arrestert, og han ble i 1964 dømt for terrorisme til fengsel på livstid på Robben Island.

"Kill the boere!!! Kill the farmer"
«Kill the boere!!! Kill the farmer»

I dag råder stor fattigdom, arbeidsløshet og gjengkriminalitet under ANCs styre. Voldtekter og mord, spesielt mot hvite, er dagligdags i landet hvor hovedstaden Johannesburg regnes for å være den farligste byen i verden. Hvite diskrimineres helt lovlig og har for eksempel ikke engang rett til å eie sine egne bedrifter i byer hvor de er i majoritet. Noe ikke-rasistisk og demokratisk Sør-Afrika har altså ANC ikke vært i nærheten av å skape. Noen svarte mener at de hadde det bedre under apartheid-tiden.