Hjem Nyheter Afrikanske land forlater vestlig-kontrollert blokk

Afrikanske land forlater vestlig-kontrollert blokk

AFRIKA Burkina Faso, Mali og Niger har kunngjort at de forlater det vestlige ECOWAS. Begrunnelsen gitt av landene er at ECOWAS blir brukt til å fremme amerikanske geopolitiske interesser i regionen.

Nigers nye militærjunta vil ikke bøye seg for presset fra globalistene.
Foto: Office de radiodiffusion télévision du Niger

RT rapporterer at regjeringene i Burkina Faso, Mali og Niger har utstedt en felles uttalelse som kunngjør at de trekker seg fra Det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater (ECOWAS).

Bakgrunnen er økende spenninger innad i blokken, som senest etter militærkuppet i Niger handlet ut fra Frankrikes og USAs interesser. Niger har, i likhet med Burkina Faso og Mali, blitt utsatt for sanksjoner og suspensjoner av ECOWAS for å nekte å innføre liberalt demokrati etter de respektive militærkuppene som har funnet sted i landene.

Etter kuppet i Niger i fjor sommer var ECOWAS, på oppfordring fra USA og Frankrike, også nær ved å gå til militær aksjon mot Niger i et forsøk på å gjeninnsette den avsatte presidenten Mohamed Bazoum med makt.

I september dannet Burkina Faso, Mali og Niger en militærpakt kalt Alliansen av Sahel-stater (ASS) med sikte på å hjelpe hverandre mot interne og eksterne militære trusler. De tre tidligere franske koloniene har også suspendert alt militært samarbeid med Frankrike, og hevder at franskmennene ikke har klart å håndtere trusselen fra islamistiske grupper til tross for mer enn et tiår med militær tilstedeværelse i regionen.