Hjem Nasjonal kamp Aktivisme i Sverige – på Gävles gater

Aktivisme i Sverige – på Gävles gater

AKTIVISME: Lørdag den 16. august samlet aktivister fra Motstandsbevegelsen seg for å gjennomføre en offentlig flyvebladsutdeling i Gävle sentrum. Samme dag hadde også det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna et torgmøte noen kvartaler fra Motstandsbevegelsen.

G11_ny

Lørdag den 16. august samlet rundt 30 aktivister fra Motstandsbevegelsen seg for å innta Gävles gater. Med seg hadde man faner, skjold, megafon og flere hundre flyveblader.

G1_ny

Da aktivistene nærmet seg de mest sentrale gågatene, gav den ansvarlige på plass ordre om at aktivistene skulle innta formasjon – to rekker med faner i teten, flankert med skjoldbærere. Aktivistene stilte seg så opp på en tett trafikkert gågate og delte ut flyveblader til forbipasserende.

G10_ny

Gävle krydde av politi og såkalte antirasister på grunn av Sverigedemokraternas (SD) torgmøte, og Motstandsbevegelsen ble raskt oppdaget av begge. Bare noen få minutter etter at aktivistene hadde satt i gang flyvebladsutdelingen, ankom flere politimenn. Et par sympatiske dialog-politimenn sammen med et titalls sivilpoliti var de første som søkte kontakt med aktivistene. Som vanlig stilte de spørsmål som: Hvor mange fra Motstandsbevegelsen var på plass? Hadde Motstandsbevegelsen tenkt å angripe meningsmotstandere? Hvor lenge skulle aktivismen vare, og så videre.

G2_ny

Dialog-politiet var trivelige, noe som dog inngår i deres arbeidsoppgave, som er – gjennom å opptre korrekt og sympatisk – å tilegne seg så mye informasjon som mulig for å gjøre kartlegging og arrestasjon lettere. Motstandsbevegelsens aktivister var som vanlig ikke spesielt snakkesalige.

G5_ny

Samtidig som at flere og flere politimenn ankom stedet, begynte både sivil- og uniformert politi å fotografere og filme aktivistene. Senere begynte de å sporadisk visitere flere aktivister. Dette samtidig som at smilende dialog-politimenn beveget seg omkring aktivistene og småpratet om alt fra været til bra filmer. Deres oppførsel kan ikke kalles noe annet enn makaber.

G3_ny

Det store antallet politimenn på plass hindret dog ikke Motstandsbevegelsen fra å dele ut hundrevis av flyveblader og høre på beboernes funderinger og tanker. Mange interessante samtaler ble holdt og flere aktivister fikk høre oppmuntrende ord.

G7_ny

Etter cirka tre timer bestemte man seg for å avslutte aktiviteten, og den ansvarlige på plass gav aktivistene beskjed om å stille seg opp for å forlate Gävles gater. Utover politiet våget ingen meningsmotstandere å prøve seg på Motstandsbevegelsens styrke, og det var kanskje like bra ettersom politiets oppførsel hadde fått mange av aktivistene i dårlig humør.