Hjem Nyheter Norden Aktivister dømt etter AFA-konfrontasjon

Aktivister dømt etter AFA-konfrontasjon

SVERIGE To av Motstandsbevegelsens aktivister er dømt for mishandling av AFA-medlemmer i forbindelse med valgkampbråk.

Sebastian Elofsson og Marcus Hansson under Örkelljungadagene.

De mangeårige aktivistene Sebastian Elofsson og Marcus Hansson fra Näste 3 i Den nordiske motstandsbevegelsens svenske avdeling ble i går dømt til betinget fengsel, 120 timers samfunnstjeneste, en erstatningsutbetaling på 17 969 kroner og 50 000 i saksomkostninger for Elofssons del, og 6 måneder i fengsel og 16 500 kroner i erstatning for Hanssons del, etter en hendelse som fant sted den 11. september i Örkelljunga i forbindelse med det forestående svenske riksdagsvalget. Begge må betale inn 800 kroner til fondet for kriminalitetsofre. Marcus Hansson er dessuten dømt til å tåle destruering av et sett med boksehansker.

Ifølge dommen skal Marcus Hansson ha lagt merke til at en valgplakat tilhørende Motstandsbevegelsen var delvis avklippet, og foretatt en sjekk av området hvor det viste seg at samtlige av Motstandsbevegelsens plakater som hadde hengt på busstasjonen i Örkelljunga var blitt ulovlig fjernet. Han konfronterte da åtte maskerte AFA-medlemmer som gikk og trillet på en handlevogn full av plakater.

AFA-medlemmene flyktet fra stedet etter at Hanson hadde konfrontert dem, men forlot Emil Alf Kim Johansson og hans kjæreste Evelina Sofia Hansson, som ifølge Marcus skal ha truet med å mishandle ham og ta fra ham mobiltelefonen dersom han tok bilder. Han forlot da stedet, men gikk tilbake med Elofsson for å foreta en borgerarrest i forbindelse med truslene. De to AFA-medlemmene som nå hadde blitt forlatt av sine kamerater løp, men Evelina ble overtatt av Marcus som la henne i bakken og plasserte henne mot en vegg hvorpå han spurte om personalia. Hun skal da ha oppgitt at det var hennes kamerater som hadde tatt ned plakatene, noe hun tidligere hadde nektet for. Evelina skal ifølge dommen ha pådratt seg blødninger og en tannskade da hun ble lagt i bakken, noe det ikke finnes tekniske bevis for.

Johansson gikk deretter og oppsøkte en beboer i en nærliggende leilighet, Felix Roth, som kom ned og møtte ham, men hevder å ikke kjenne noen av partene fra tidligere, og de gikk sammen med Evelinas far, Rickard Hansson, og konfronterte Elofsson i hans bil, og ifølge Elofsson forsøkte Johansson å ta seg inn i bilen. Idet Johansson deretter forlot plassen skal han ha blitt klemt mot en metallstolpe slik at han fikk en opphovning i kneet.

De to fornærmede AFA-medlemmene har på sin side hevdet at de ikke hadde noe å gjøre med fjerningen av plakatene, men kun tilfeldigvis befant seg ved busstasjonen. Evelina har gitt ulike beskrivelser av hendelsesforløpet der hun hevder at ulike personer sparket henne i magen. Både Evelina, Roth og to andre personer hevder at Evelina ble slått et antall ganger med boksehansker som Marcus hadde på seg, men det skal ikke være funnet tekniske spor på boksehanskene som understøtter dette. Johansson mener også å ha blitt sparket i beinet da han etterlot kjæresten sin.

Flere personer som var på stedet har nektet å samarbeide med politiet, og AFA-medlemmene har i avhør ikke villet oppgi opplysninger om hvem de er.

Retten har valgt å ikke tro AFA-medlemmenes forklaring om at de ikke var innblandet i valgfusket. Man anser dog at begge parter hadde vært med på å fremkalle situasjonen, slik at Elofsson ikke kan påberope nødrett eller nødverge med hensyn på skaden på Johansson, som retten anser å være forårsaket med eventualitetsforsett. Hva angår Marcus Hansson kom retten frem til at han ikke hadde skjellig grunn til å pågripe Evelina basert på truslene fra Johansson, og at han heller ikke hadde overholdt plikten til å overlate arrestanten til politiet.

Det er foreløpig ukjent om dommen vil bli anket.

Kilde: B 5794-22 (Helsingborg tingrett)