Hjem Nasjonal kamp Media Al Jazeeras gransking av 7. oktober

Al Jazeeras gransking av 7. oktober

PALESTINAKONFLIKTEN Frihetskamp retter oppmerksomheten mot Al Jazeeras gransking av Hamas sitt hevnangrep på Israel den 7. oktober 2023.

Se filmen direkte på Al Jazeeras hjemmeside uten å måtte logge inn.

I forrige uke ga Al Jazeera ut en gjennomgang av 7. oktober-angrepet. Dokumentaren ble blant annet omtalt i siste episode av Radio Nordfront.

Dokumentaren begynner med en gjennomgang av hvordan Hamas gjennomførte sin vellykkede offensiv. Al Jazeera tar ikke direkte avstand fra konspirasjonsteoriene om at Israel sto bak eller lot angrepet finne sted for å rettferdiggjøre et folkemord på palestinerne i Gaza, men dokumentaren fremhever det faktum at Hamas planla aksjonen godt og med stort internt hemmelighold, og at det var to store feil i etterretningsarbeidet fra Israels side. Dette var delvis fordi Israel faktisk hadde mottatt rapporter om at Hamas hadde anskaffet glidefly som de hadde gjennomført øvelser med, og i tillegg mottok den israelske etterretningstjenesten rapporter tidlig om morgenen den 7. oktober om at Hamas-soldater var i bevegelse i Gaza, uten å heve den militære beredskapen.

Israels feil, som blir kritisert i dokumentaren av sikkerhetseksperter, tillot Hamas å oppnå langt større suksess enn de hadde håpet på. Dokumentaren forteller at de som planla angrepet hadde forventet at opptil 90% av soldatene de sendte ut ville bli drept og bare 10% ville komme seg tilbake til Gaza med gisler. I stedet lyktes Hamas-krigerne langt over forventningene da de var i stand til å storme militærbaser og drepe IDFs okkupasjonsstyrker.

Det mest interessante med dokumentaren er imidlertid medieetterspillet der Al Jazeera kan slå fast at Israel via internasjonale og ofte jødiske medier samt jødevennlige politikere klarte å spre løgner om systematiske voldtekter, massakrerte barn og lignende, noe det er fullstendig mangel på beviser for. En ekspert intervjuet av Al Jazeera bemerker at fra et propagandistisk synspunkt var det nødvendig for Israel å male dødsfallene forårsaket av Hamas-angrepet som mer moralsk forkastelige enn de egentlig var for å kompensere for det faktum at Israels gjengjeldelse ville drepe mange titalls ganger flere palestinere, hvorav et svært stort flertall av ofrene for den sionistiske hevnen mot Gaza er kvinner og barn.

Dokumentaren viser også at noen av de kaotiske scenene fra 7. oktober ikke var forårsaket av Hamas-krigere, men sivile fra Gaza som benyttet anledningen til å plyndre mat og hevne seg på israelske okkupanter, og at mange av bildene av døde israelere faktisk var døde Hamas-menn, sivile fra Gaza eller israelske gisler som israelerne selv myrdet da Israels helikoptre svært vilkårlig skjøt på alle som beveget seg fra israelsk-okkupert territorium og mot Gaza.

Al Jazeera er en qatarsk statlig grunnlagt allmennkringkaster.