Hjem Nyheter Norden Alkolås i bil – for risikabelt på svenske asylmottak

Alkolås i bil – for risikabelt på svenske asylmottak

SVERIGE Migrationsverkets biler er utstyrt med alkolås for at en alkoholpåvirket person ikke skal kunne starte kjøretøyet. Alkolåsen i Migrationsverkets nye biler skal dog utrustes med en «nødknapp» som gjør det mulig for personalet å omgå edruelighetstesten før kjøring.

Migrationsverket

For å forsikre seg om at personalet ikke kjører i beruset tilstand brukes alkolås, som finnes i Migrationsverkets (UDI i Sverige) biler. Nå har det imidlertid blitt besluttet at Migrationsverkets personale skal kunne omgå edruelighetstesten før kjøring, ved at det i nye biler settes inn alkolås med en «nødknapp» som gjør det mulig å kjøre i påvirket tilstand.

Bakgrunnen til at Migrationsverket velger å gjøre denne forandringen er at det er såpass risikabelt å arbeide på et asylmottak i Sverige at personalet skal kunne flykte fra stedet så raskt som mulig uten å måtte bruke tid på å først teste om de er i stand til å kjøre. Når valget står mellom edruelige førere og muligheten for personalet å raskt forlate truende situasjoner på asylmottakene, prioriterer Migrationsverket det sistnevnte.

— Du skal kunne starte bilen uten forsinkelse om du har gode grunner til det, sier Kent Helgesson, sikkerhetsombud på Migrationsverket i Alvestad.

Beslutningen om å omgå edruelighetstester gjelder så vel biler som busser og kommer i kjølvannet av gjentakende rapporter om trusler på asylmottak i landet. Migrationsverket kunngjør dog at i tilfellene hvor «nødknappen» brukes vil det bli gjort en utredning i ettertid for å redusere misbruk av knappen.

Kilder:
Migrationsverkets personal ska kunna köra onyktra
Migrationsverket rundar alkolås