Hjem Nasjonal kamp Aktivisme Alle gode ting er tre – aktiviteter i Halden, Nordby og Svinesund

Alle gode ting er tre – aktiviteter i Halden, Nordby og Svinesund

AKTIVISME På lørdag samlet norske og svenske kamerater seg i grenselandet Norge–Sverige for ha felles offentlige aktiviteter med fokus på vår visjon om et fritt og forent Norden.

Aktivister og medlemmer fra norske Rede 1 og svenske Rede 2 samlet seg lørdag ved handelsområdet på Svinesund ved den svensk–norske grensen for å gjennomføre felles offentlige aktiviteter. Fokus for dagen var punkt 3 i vårt politiske manifest «Vår vei», og da spesielt visjonen om et fritt og forent Norden. Et eget flyveblad og store bannere hadde blitt produsert for denne aksjonen, som fant sted i Halden og Nordby kjøpesenter, etterfulgt av Svinesund handelssenter.

Etter at vi hadde ankommet ble vi delt inn i to grupper og reiste av sted for å begynne aktiviteten. Jeg ble sendt til Halden og Svinesund mens redekorrespondent William Börjesson fra Rede 2 rapporterer fra Nordby.

Halden

I Halden hadde vi meddelt politiet, og fått tillatelse til å stå fra klokken 11 til 13 ved Busterudparken i sentrum av byen. Der stilte vi oss opp med faner på hver side av et stort banner med teksten «For et fritt og forent Norden!» og spredte oss ut og begynte å dele ut flyveblader.

Det var veldig kaldt denne dagen og således ikke stint med folk ute, men vi fikk gitt fra oss en del propaganda. Folk var hovedsakelig positive til vår tilstedeværelse, med unntak av et par utskudd. En «voksen mann» ønsket at en av våre aktivister skulle «dø sakte» og oppførte seg veldig barnslig. Han gikk raskt fra stedet og ga et dårligere og dårligere inntrykk så lenge han kunne høres. Den andre personen kjørte i ring rundt området og stoppet til slutt opp for å meddele at kona hans ikke ønsket vår tilstedeværelse, mens kona skammet seg i passasjersetet.

Politiet dukket raskt opp og redesjef Tommy Nyberg hadde en trivelig diskusjon med dem om ulempene med hvordan det er i Norge med at man må søke tillatelse for å dele flyveblader et gitt sted og til en gitt tid. Vi ville holde oss til avtalen vi hadde med politiet og gikk derfor ikke utover angitt plass, til steder hvor vi kunne se det var flere mennesker. Politimennene sa at de skal ta dette med seg videre og til neste gang håper vi å utvikle den gode dialogen. Vår formål er jo å møte og samtale med folket – ikke krangle med politiet.

Gribber fra Halden Arbeiderblad.
Gribber fra Halden Arbeiderblad. Klikk for å forstørre.

Den lokale løgnpressen i form av Halden Arbeiderblad var tilstede under hele aksjonen og sirklet nærmest som gribber rundt området. De tok mange bilder og håpet nok på en konfrontasjon eller en stor «folkelig motstand mot nazistene». Da det ikke var noe negativt de kunne skrive, skrev de heller ingenting om aksjonen – med unntak av en liten notis på Facebook om at de ikke kom til å skrive noe.

Etter omtrent to timer med utdeling av flyveblader reiste vi tilbake til Svinesund hvor vi omgrupperte og startet en offentlig flyvebladsutdeling ved handelssenteret der.

Nordby

I Nordby stilte vi oss opp ved den mest besøkte inngangen med  faner på hver side og begynte flyvebladsutdelingen. Som vanlig ved rene handelsplasser var det mange som mottok et flyveblad i forbifarten, for å i ro og mak lese gjennom innholdet etter noen timers shopping. Nordby ligger i Sverige, men den absolutte majoriteten av de som handler der er nordmenn.

Etter en stund kom en vekter, en slags araber, og tøffet seg til ved å hevde at Motstandsbevegelsen sto på privat grunn – noe som vi ikke aksepterte. Selvfølgelig har man full rett til å drive opinionsdannelse overalt der allmennheten ferdes – hvilket arabervekteren senere skulle få se. Skuffet gikk han inn på kjøpesenteret og tilkalte politiet.

Flyvebladsutdelingen gikk for øvrig utmerket og det beste argumentet noen meningsmotstander hadde å komme med var at et forent Norden skulle umuliggjøre grensehandelen som den i Nordby. Det var imidlertid flere som ble tiltalt av en slik nordisk republikk, hvilket ble enda tydeligere etter at et banner ble rullet ut.

Folk tutet med bilene og gav tommel opp, snille gamle damer spurte om de fikk lov til å ta bilde av fanebærerne og ungdom syntes det var «kult» å treffe de som de har sett i aviser og på YouTube.

Da politiet vel hadde kommet til stedet stilte de bare noen raske spørsmål til den ansvarlige for aksjonen, hvorpå de løp tilbake til bilen for å unnslippe den friske vinden. Hvis de i stedet hadde levert inn merkene og tilsluttet seg Motstandsbevegelsen hadde de innsett at litt blåst bare er karakterdannende.

Etter drøye to timer ble fanene rullet sammen og vi gikk inn på kjøpesenteret for å avrunde aktiviteten med en bevegelig flyvebladsutdeling innendørs. Med triste arabervektere på god avstand gikk vi inne blant butikkene og fikk delt ut stort sett alle de medbrakte flyvebladene.

Svinesund

Etter å ha vært i Halden i omtrent to timer reiste vi tilbake til Svinesund hvor vi stilte oss opp ved handelssenteret og startet en ny flyvebladsutdeling. Igjen stilte vi oss opp med to faner som flankerte det store banneret og spredte oss ut blant butikker og handleglade tilreisende fra Norge. På Svinesund var det mye mer aktivitet enn i Halden og flyvebladene skiftet eiere i raskt tempo.

I løpet av kort tid dukket det opp en meningsmotstander som var full og stinket sprit. Han filmet aktivistene mens han bannet og viste fingeren. Hvorfor han var så opprørt, var noe uklart, men det kan ha å gjøre med alkoholinntaket hans.

Det han imidlertid klarte å formidle var at det var så bra at han hadde med seg ungene sine, så han kunne vise dem at det er greit å vise fingeren til slike som oss. Etter å ha dummet seg ut i all offentlighet gikk han tilbake til kona som med ungene på slep viste fingeren og bannet høylydt.

Mor med barn på slep viser fingeren og banner høylydt.
Mor med barn på slep viser fingeren og banner høylydt.

Et positivt innslag var en mann fra Serbia som hadde bodd i Norge i 50 år. Han ble veldig positivt innstilt da vi bekreftet at ja, vi er imot innvandring. Han var veldig kritisk til den muslimske innvandringen og skulle gå inn på våre nettsider og lese mer.

Også ved Svinesund kom det representanter fra de forskjellige butikkene og filmet og truet med å ringe politiet. Det var de velkommen til å gjøre, og politiet dukket opp en god stund senere. Politimennene snakket med ansvarlig på plass og registrerte aktiviteten med sine mobiltelefoner, men de gjorde ikke mer utav det og holdt seg for det meste i bilen.

Etter en times tid bestemte aktivitetens ansvarlige at det var tid for å avrunde og vi pakket sammen faner og banner og beveget oss tilbake til samlingsplassen.

Avslutning og hjemreise

Vel tilbake på samlingsplassen møtte vi Nordby-gruppen og avsluttet dagen. Alle de tre aktivitetene var meget vellykkede med store mengder flyveblader som skiftet eiere og vi tok oppmerksomheten på tre forskjellige steder samtidig. Nordmennene reiste hjemover og svenskene benyttet anledningen til å få inn et kulturelt innslag på veien sørover: På vei fra grenseområdet passet kameratene fra svenske Rede 2 på å stoppe ved helleristningene i Vitlycke, Tanumshede. Til tross for at de hovedsakelig var dekket av snø og is kunne deler av dem skimtes. Selv de 3 000 år gamle gravhaugene på høyden i Vitlycke ble besøkt før dagen ble helt avsluttet.

Vil du være med neste gang? Søk om medlemskap i Den nordiske motstandsbevegelsen, og bidra i kampen for vårt folk og et fritt og forent Norden!