Hjem Nyheter Norden Alle klager mot bønneropene i Växjö avslås

Alle klager mot bønneropene i Växjö avslås

0

FLERKULTUR Alle klager mot de muslimske bønneropene i Växjö får avslag. Svenskenes gnål skal forhåpentligvis nå tystes for alltid og erstattes med profeten Muhammeds visdom, håpes det i moskéen.

Forvaltningsretten i Malmö avviser alle klager på bønneropene fra Växjö moské.

– Det føles bra at det finnes en domstol som ser på slikt som dette og som heller ikke gjør forskjell på folk i sine beslutninger. At vi får mulighet til å fortsette med bønneropene forsterker vår følelse av tilhørighet her i Sverige, sier imamen Ismail Abu Helal.

Mange klager

Bønneropene begynte den 25. mai i år. Side da er stort antall klager blitt sendt til forvaltningsretten – over 60 stykker. Klagene angår politiets avgjørelse å godkjenne Stiftelsen Växjös muslimers søknad om å med høyttalere sende ut bønnerop.

I en pressemelding henviser domstolen til at de som bor på et tettsted må regne med visse forstyrrelser i form av lyd og støy. Bønneropene strider heller ikke mot grunnlovens bestemmelse om religionsfrihet, mener domstolen. Religionsfrihet innebærer «en viss frihet til å spre og ta del av religiøs forkynnelse», skriver forvaltningsretten.

Domstolene gjør dog helt motsatt av hva Abu Helal sier om å skille mellom mennesker når de tar avgjørelser. Da den katolske forsamlingen i Växjö ville ringe med kirkeklokker fikk de avslag med begrunnelse at det kunne «forstyrre omgivelsene».

Håper å tyste svenskenes gnål

Bønneropene fra moskéen i Växjö har kommet etter mange debatter og diskusjoner og Ismail Abu Helal håper nå at forvaltningsrettens avslag skal sette punktum for diskusjonen om dem.

– Jeg håper de setter stopp for gnålet. Det vil alltid finnes folk som ikke liker det vi gjør, men vi er en del av samfunnet og har både rettigheter og plikter som alle andre.

I søkelyset tidligere

I mars avslørte den kristne avisen Dagen at Stiftelsen Växjös muslimer som driver Växjö moské driver med spredning av hat mot kristne. De oppfordrer muslimer til å ikke feire jul med troløse [svensker] og at kvinner ikke skal kle seg vestlig.

Imam Ismail Abu Helal tilbakeviser «påstandene» om at Stiftelsen Växjös muslimer lå bak de rasistiske budskapene som ble publisert i deres navn, men en mann fra Irak, Bassam Al-Baghdady, oversatte dem og viste at materialet inneholdt stiftelsens egne emblemer.

Han sa til avisen Dagen at det dessverre finnes mange muslimske organisasjoner som har en polert front utad, men preker et helt annet budskap innad.

– Da jeg sjekket så var det tydelig at de ikke var så velpolerte utad, sa Al-Baghadady.

– De trodde vel ikke at noen utenfra som kunne arabisk skulle gå inn og lese, fortsatte han.

Ingen etablerte medier nappet på Al-Baghadadys avsløring. Derfor publiserte han dem selv på sosiale medier, hvilket førte til at hva avisen Dagen kaller «høyrepopulistiske og fremmedfiendtlige nettsider» i stedet formidlet nyheten.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg