Hjem Nyheter Norden Alle SAS-piloter i Skandinavia har gått ut i streik

Alle SAS-piloter i Skandinavia har gått ut i streik

STREIK Fredag morgen gikk 1 409 SAS-piloter fra Sverige, Norge og Danmark ut i strek for å få høyere lønn. I løpet av fredagen innstilles 673 avganger og over 70 000 reisende rammes.

Bilde: SAS.

Like etter midnatt ble forhandlingene mellom Svensk Pilotförening og SAS avbrutt. I og med det gikk 1 409 SAS-piloter ut i streik. Den direkte effekten blir at over 70 000 reisende påvirkes allerede på fredag. Fortsetter streiken kan ytterligere oppimot 100 000 passasjerer påvirkes i helgen.

– Vi er forberedt på at den kan bli langvarig, sier Wilhelm Tersmeden, sjef for Svensk Pilotförening.

Et av pilotenes hovedkrav har vært større forutsigbarhet i forhold til arbeid og fritid. I en pressemelding skriver fagforeningen at mange av SAS-pilotene ikke har kontroll over når og hvor lenge de skal jobbe.

Ifølge arbeidsgiveren handler det om helt urealistiske krav som fagforeningen i de tre landene har presentert.

– Situasjonen er dypt ulykkelig, det var ikke her vi ville komme. Vi hadde ønsket at pilotene hadde tatt et større ansvar i denne situasjonen. Men pilotene faststår ved sitt ekstreme lønnskrav på 13 prosent mer tross en allerede høy gjennomsnittslønn på 93 000 kroner i måneden, sier Torbjörn Granevärn, forhandlingssjef for flybransjen på Transportföretagen og representant for SAS i forhandlingene.

Foruten reisende rammes også SAS veldig hardt av streiken. Ifølge kilder til Dagens Næringsliv koster streiken SAS mellom 60 og 80 millioner kroner – hver dag den pågår.

– Vår prioritering nå er å ta vare på passasjerene og i denne stund gjør veldig mange medarbeidere hos SAS alt de kan for å hjelpe våre rammede kunder, sier Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør hos SAS.

SAS har tidligere annonsert at de forsøker å flytte de rammede reisende til andre flyvinger. Selskapet skal sende SMS og e-post til alle passasjerer som rammes. Anbefalingen til alle reisende er å holde seg oppdatert på flyselskapets nettside.