Hjem Nyheter Alle svarte i California kan få utbetalt millionbeløp i «oppreisningserstatning»

Alle svarte i California kan få utbetalt millionbeløp i «oppreisningserstatning»

USA Alle svarte personer i California kan få utbetalt millionbeløp. I tillegg kan også svart-eide bedrifter få utbetalt et millionbeløp, samt landområder, for å «redusere raseformueforskjellen» og rette opp «historisk urett», ifølge California Reparations Task Force.

California reparations task force. Foto: Skjermbilde / Youtube

En svart forretningsmann i California krevde 600 000 dollar, tilsvarende nesten 6 000 000 norske kroner etter dagens valutakurs, fra Californias skattebetalere under det første møtet med statens oppreisningsgruppe onsdag, skriver blant annet Washington Examiner og Daily Mail.

Juryen består av 9 medlemmer, hvorav 8 av 9 er selv afroamerikanere i tillegg til 1 japaneser.

Max Fennell, en 35 år gammel afroamerikaner, fortalte komiteen at pengene burde gis til alle svarte innbyggere i California. Han argumenterte også for at svart-eide virksomheter burde motta tilskudd på 250 000 dollar hver, i tillegg til 15–20 dekar land for å bidra til ytterligere å øke svart rikdom.

– Det er en gjeld som er skyldig, vi jobbet gratis … vi spør ikke; vi forteller deg. Det håndgripelige av det jeg ber om er 350 000 dollar til hver svarte amerikaner i California – og det er et håndgripelig småbedriftsstipend på 250 000 dollar, og 15–20 dekar land, forlangte Max Fennell til panelet.

En annen aktivist sa at hver afroamerikaner burde gis tilsvarende gjennomsnittsprisen på et hjem i California, rundt 800 000 dollar hver.

Oppreisningsgruppen har frist til 1. juli til å bestemme hvor mye penger som skal deles ut i oppreisningserstatning.

Californias guvernør Gavin Newsom signerte et lovforslag som opprettet oppreisningsgruppen «California Reparations Task Force» i 2020. Siden den gang har de brukt over et år på å studere saken og startet deretter med offentlige høringer om hvordan man økonomisk skal kvantifisere gjelden til svarte amerikanere for det de beskriver som historiske urettferdigheter, inkludert slaveri og boligdiskriminering.

Rundt 60 personer var til stede på møtet onsdag, rapporterte Associated Press. Møtet fant sted i Oakland rådhus, i byen som fungerte som fødestedet for Black Panthers, en politisk svart makt-gruppe som var sterkt aktiv på 1960- og 1980-tallet.

Økonomisk forskning presentert for teamet antydet at Californias maksimale ansvar for boligdiskriminering påført svarte innbyggere mellom 1933 og 1977 var rundt 225 000 dollar.

Andre deler av landet ser også ut til å være interessert i å utforske mulighetene for oppreisning til afroamerikanerne. For eksempel stemte bystyret i Boston onsdag for å samle sammen en egen oppreisningsgruppe som kan studere saken og finne måter å sone for byens «tidligere feil».