Hjem Nyheter Norge Alliansen får likevel ikke ha stand på Arendalsuka

Alliansen får likevel ikke ha stand på Arendalsuka

0

DEMOKRATI Partiet Alliansen får likevel ikke ha stand på Arendalsuka til sommeren. Arrangementledelsen snudde etter besøk fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Godkjent stand på Arendalsuka, 2013. Foto: Krg (CC BY-SA 4.0)

Det er ledelsen til det politiske arrangementet Arendalsuka, som finner sted i Arendal i august, som nå har trukket tilbake det politiske partiet Alliansens tillatelse til å ha stand under arrangementet.

Alliansen hadde først søkt, og fått godkjennelse til å ha stand, men etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for noen uker siden var på et seminar som skulle «gi Arendalsuka kunnskap og råd om ytringsfrihet og demokrati», har arrangementledelsen snudd.

Arrangementet har et kriterie om at deltakere som «står for et antidemokratisk eller voldsrettet budskap» ikke får delta, og har tidligere uttalt at søknader fra organisasjoner som kan bryte mot dette har kommet inn.

Det som ligger til grunn for å nå nekte Alliansen å ha stand oppgis å være partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens uttalelser på sosiale medier. «Rådet for Arendalsuka avslår Alliansens søknad om stand med bakgrunn i
deres stadig kraftigere antisemittistiske og rasistiske budskap», skriver rådmannen i Arendal kommune, og Arendalsukas sekretariatsleder Harald Danielsen.

Alliansen får imidlertid ha arrangementer under Arendalsuka.

Lysglimt Johansen er kritisk til den halvhjertede innstillingen til Arendalsuka.

– Dette er mellomløsning som er uheldig. Nå får vi ikke svar på om det er slik at vi har et demokratiets A-lag og B-lag. Om det er slikt at enten er du innenfor eller utenfor. At noen er snille og noen er slemme, sa Lysglimt Johansen til Agderposten.

SVs Inger Brokka de Ruiter er enig med Johansen og sier at en halvveis løsning er skuffende. Hun vil imidlertid nekte Alliansen å delta i det hele tatt, og oppfordrer lokalpolitikerne i kommunen om å bestemme hvem som skal få delta på det politiske arrangementet eller ikke.

– Jeg er glad for at de ikke får lov å ha stand. Men det er veldig trist at kommunen ikke benyttet sjansen til å si et klart nei på en tydelig og ordentlig måte, og er veldig skuffet. Hvis rådet ikke sier nei, vil jeg oppfordre bystyret om å sette ned foten. Det er de som bestemmer i byen vår. Hvis ikke gir Arendal legitimitet til veldig farlige krefter, sa de Ruiter.

de Ruiter mener videre at Alliansen ikke har «respekt for demokrati og valg» og derfor burde utestenges fra demokratiet. de Ruiter mener at Alliansen har «lurt ungdom til å bli med på Alliansens valgliste på falske premisser», og er intolerant til fremgangsmåten partiet har brukt for å få underskrifter til valglisten.

Ved å la Alliansen få delta på Arendalsuka vil ikke byen lengre være en «antirasistisk sone», mener de Ruiter.

I november 2011 ble den beryktede antirasistiske organisasjonen SOS Rasisme dømt til å betale over 10 millioner kroner for å ha lurt til seg støtte ved å oppgi falske medlemstall. I 2010 hadde organisasjonen blant annet fått statsstøtte fra 797 ikke-eksisterende medlemmer i Arendal.

I motsetning til svindlerne i SOS Rasisme, har Alliansen ikke blitt dømt for medlemsvindel.