Hjem Nyheter ALMEDALEN: Drept kvinne var ledende innen psykiatrien og mistenkt drapsmann psykisk syk

ALMEDALEN: Drept kvinne var ledende innen psykiatrien og mistenkt drapsmann psykisk syk

ALMEDALEN En 60 år gammel kvinne er død etter å ha blitt knivstukket i Almedalen, Sverige. En 33 år gammel mann er mistenkt for drap.

Angrepet skjedde ved Donners Plats sentralt i Visby. Foto: Joakim BerndesCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Onsdag like før klokken 14 skal en kvinne ha blitt knivstukket av en mann i Visby, midt under den pågående Almedalsuken som kan sammenlignes med Arendalsuka her i Norge. I løpet av kvelden holdt Stockholmspolitiet en pressekonferanse der det ble kjent at kvinnen var i 60-årene og at hun nå var død av skadene.

Sveriges kommuner og regioner (SKR) har bekreftet overfor Svenska Dagbladet at den drepte kvinnen er Ing-Marie Wieselgren, nasjonal koordinator for psykiatriske spørsmål.

SvD skriver:

I tillegg til rollen som nasjonal koordinator for psykiatriske spørsmål, var Ing-Marie Wieselgren overlege ved Universitetssykehuset i Uppsala. I den rollen var hun også prosjektleder for Oppdrag Psykisk Helse, som er et samarbeid mellom regjeringen og SKR. Ing-Marie Wieselgren var tidligere generalsekretær i Nasjonal psykiatrisamordning.

Hun var i Visby for å delta på en rekke ulike seminarer om psykiatri. Da handlingen skjedde, var hun akkurat på vei mellom to arrangement.

Den pågrepne mannen skal være 33 år og er nå mistenkt for drap. Ifølge både Aftonbladet og Expressen har mannen «tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen og uttrykt sympati for Alternativ för Sverige på sosiale medier».

Ifølge Expressen, som viser til venstreekstreme Expo, skal mannen ha «bestilt klistremerker fra NMR», noe som ifølge Expo «er vanlig når man driver aktivisme på vegne av NMR». Etter det Nordfront erfarer er det imidlertid uvanlig at medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen bestiller klistremerker fra nettbutikk.

Videre skriver Expressen:

Politiets konklusjon etter pågripelsen er at mannen lider av psykiske lidelser. I de første kontaktene med politiet har han vist tydelige tegn på ikke å ha det bra.

Den nordiske motstandsbevegelsen har i en offisiell uttalelse avvist alle påstander om at vedkommende, som skal ha blitt pekt ut som den mistenkte drapsmannen, skal ha forbindelser til organisasjonen.

Les mer: Uttalelse om drapsmistenkt med påståtte koblinger til Motstandsbevegelsen

Motstandsbevegelsen skriver at denne personen skrev tre innsendere på organisasjonens nettside for syv år siden og i samme periode deltok på to demonstrasjoner som var åpne for publikum. For øvrig har ikke Motstandsbevegelsen hatt kontakt med vedkommende som pekes ut som den mistenkte drapsmannen.

Under pressekonferansen understreket politiet at det ikke er tegn til politiske motiver, men at det er en pågående etterforskning.

– Det som har kommet frem i etterforskningen så langt gir ingen tegn til det, sier politiområdesjef Fredrik Persson.

På spørsmål om den mistenkte er medlem av noe politisk parti, svarer politiet at de ikke kan svare på spørsmålet, fordi de ikke vet. Politiet sier imidlertid at en kartlegging av mistenkte og hans liv pågår.