Hjem Nyheter Norge Ambulanse kapret i Oslo – politiet åpnet skudd

Ambulanse kapret i Oslo – politiet åpnet skudd

OSLO Politiet åpnet skudd mot en kapret ambulanse som kjørte inn i en folkemasse i Oslo, tirsdag. Gjerningsmannen ble senere pågrepet.

Foto: Skjermdump fra video Dagbladet Tv.

Det var rundt 12:30-tiden tirsdag at en bil som gjerningsmannen kjørte havnet på taket ved en rundkjøring og at ambulanse ble tilkalt til stedet. Ifølge vitner skal mannen (32) ha siktet på folk med et våpen før han stakk av til fots. Kvinnen (25) som var med som passasjer skal ha løpt fra ulykkestedet.

Da ambulansen kom til ulykkestedet skal mannen ha kommet tilbake og truet til seg ambulansen av ambulansepersonellet som kom for å hjelpe ham. Mannen kapret ambulansen og begynte å kjøre i full fart med politiet etter.

Ved Sandaker senter svingte han opp på et fortau og kjørte mot en folkemasse. En barnevogn med to tvillinger på syv måneder skal ha blitt påkjørt, men heldigvis klart seg med lettere skader. To eldre personer skal nesten ha blitt truffet av ambulansen.

– Det vi ser underveis som er veldig alvorlig og beklagelig er at gjerningspersonen ifølge vitneobservasjoner bevisst har kjørt bilen opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre, sier konstituert visepolitimester Johan Fredriksen på en pressekonferanse.

Under den ville ferden med ambulansen skal politiet ha forsøkt å stoppe mannen ved å gjentatte ganger avfyre skudd mot ambulansen. Mannen skal ifølge politiet ha brukt ambulansen til å «torpedere» politibilene som fulgte etter ham. Klokken 12:47, ved Krebs Gate 10, ble ambulansen stoppet ved at flere politibiler kjørte inn i den. Den 32 år gamle mannen ble således dratt ut av ambulansen og pågrepet på stedet.

Den 25 år gamle kvinnen ble senere pågrepet inne i butikken Bogerud på Sandaker senter. En vekter skal ha varslet politiet.

– Vi kan bekrefte at en av våre vektere ble oppmerksom på kvinnen og valgte å tipse politiet. Pågripelsen foregikk uten dramatikk, sier pressekontakt hos Nokas, Ådne Mauritzen, til VG.

Gjerningsmannen skal være en kjenning av politiet og ble pågrepet med hagle og maskinpistol. Også kvinnen skal tidligere være kjent av politiet. Politiet sier de også har funnet noe som de med stor sannsynlighet kan si er narkotika. Ifølge gjerningsmannen skal han ha inntatt både amfetamin og heroin eller subutex den aktuelle dagen.

Enkelte medier gikk tidlig ut med å hevde at gjerningsmannen skulle være tilknyttet et «høyreekstremt miljø», men har siden redigert bort denne påstanden. Politiet sier de er kjent med disse ryktene om at de to skal ha vært del av et høyreekstremt miljø, men kan dog ikke bekrefte om dette skulle være sant. Forsvareren til mannen avviser også at mannen er tilknyttet høyreekstreme miljøer.

– Jeg kan ikke si mye om bakgrunnen hans, men en av de tingene jeg kan si noe om er at verken siktede eller saken har noe forbindelse med høyreekstreme miljø å gjøre, sier advokat Bergøy Pedersen.

Se video av hendelsen nedenfor: