Hjem Nyheter Amerikansk bistand til Ukraina og Israel ble godkjent torsdag kveld

Amerikansk bistand til Ukraina og Israel ble godkjent torsdag kveld

USA Etter at lovforslaget «Border Bills» delforslag om amerikansk bistand til Ukraina og Israel, samt til krigsrammede sivile, ble stemt ned to ganger på onsdag, ble den imidlertid godkjent på torsdag kveld.

Senatets jødiske flertallsleder Chuck Schumer stjal nok en gang showet. Foto: Skjermdump Washington Post.

På onsdag beskrev Frihetskamp betingelsene for Senatets avstemning over lovforslaget kalt «Border Bill», som regulerer eksistensen og størrelsen på den amerikanske regjeringens finansiering av:

  • Grensepatruljer (20 milliarder dollar).
  • Støtte til USAs allierte i konfliktene i Ukraina og Palestina (Ukraina: 60 milliarder dollar, Israel: 14 milliarder dollar).
  • Hjelpesendinger til skadde sivile i Gaza og Ukraina (10 milliarder dollar).

Sent onsdag kveld (norsk tid) stemte Senatet ned grenselovforslaget med 49 stemmer for og 50 mot. 45 demokrater og fire republikanere støttet lovforslaget. For en vedtakelse og en videresending av spørsmålet til Representantenes hus, for avstemning der, var det nødvendig med 60 stemmer.

Schumers listighet

Senatets demokratiske flertallsleder Chuck Schumer, en jøde, som innfor avstemmingen på mandag truet med verdenskrig dersom Border Bill ikke ble vedtatt, stemte først ja, men endret sin stemme av strategiske grunner da han skjønte hvor avstemmingen var på vei. Denne handlingen fra flertallslederen åpnet veien for en avstemning – eller to, ifølge Schumer.

I et første forsøk på å oppnå det riktige resultatet i lovforslagets tyngste del, ble bistanden til Ukraina og Israel fjernet fra Border Bill og stemt over separat allerede onsdag kveld. Også her ble det imidlertid forkastet med 58 av 100 stemmer for. En ny avstemning om Border Bill ble deretter planlagt til torsdag kveld.

En avstemning i Senatet torsdag kveld godkjente delforslagene om amerikansk bistand til Ukraina og Israel, samt om bistand til krigsrammede sivile i Gaza og Ukraina. Etter at rundt et dusin republikanere valgte å gå til ja-siden i avstemningen om disse tre spørsmålene, mot at Border Bills grensebeskyttelsesdel forble åpen for forhandlinger, stemte 67 medlemmer for, mens 32 stemte imot. Men ifølge amerikansk skikk er de tre godkjente lovforslagene nå åpne for mindre justeringer og tillegg, under en tid som ennå ikke er bestemt.