Hjem Nyheter Amerikansk etterretningsanalytiker: Russland er restriktive med bombing av Ukraina

Amerikansk etterretningsanalytiker: Russland er restriktive med bombing av Ukraina

UKRAINA Flere amerikanske eksperter bekrefter overfor Newsweek at informasjonen om at Russland bevisst angriper sivile i Ukraina er feil. Både ekspertene og avisen konkluderer med at Russland bevisst har vært restriktive med å bruke missiler mot storbyer.

Tupolev Tu-22M – russisk strategisk overlydsbombefly. Foto: Dmitry Terekhov (CC BY-SA 2.0)

Den amerikanske avisen Newsweek har intervjuet en analytiker ved det amerikanske Defense Intelligence Service (DIA) angående den russiske invasjonen av Ukraina. Analytikeren, som uttaler seg anonymt ettersom han snakker om gradert informasjon, sier at selv om skadene på Ukraina har vært massive, har Russland bevisst holdt tilbake.

– Hjertet av Kiev har knapt rørt seg. Og nesten alle langtrekkende missiler har vært rettet mot militære mål, sier den hemmelige kilden til Newsweek.

En annen informant, som er pensjonert offiser fra US Air Force med erfaring fra Irak og Afghanistan, deler vurderingen og sier at den vestlige verden må se og vurdere Russland på en mer objektiv måte.

– Vi må forstå Russlands virkelige agerende. Om vi kun overbeviser oss selv om at Russland bomber vilkårlig, eller at de ikke lykkes med å forårsake stor skade fordi deres personale mangler overbevisning eller har mangel på teknisk kompetanse, så ser vi ikke den virkelige konflikten, sier offiseren.

Feilaktig å sammenligne med USAs okkupasjonsstrategier

Newsweeks artikkel går også gjennom statistikk og forteller at russiske fly gjennomførte 1400 stridsoppdrag og avfyrte nesten 1000 missiler i løpet av konfliktens 24 første dager, noe avisen sammenligner med USAs invasjon av Irak, som allerede den første dagen gjennomførte flere oppdrag og avfyrte flere missiler.

Ifølge Newsweek gjorde mange den feilaktige bedømmingen at Russlands første angrep mot flybaser var rettet mot å skape luftoverherredømme, for deretter å kopiere amerikanske strategier fra Irak og Afghanistan hvor amerikanerne bevisst slo ut store deler av samfunnet for å tvinge fienden til å kapitulere. Newsweek skriver om den russiske invasjonen av Ukraina:

«Kommunikasjonsmidlene i landet forblir intakte og i drift. Det har ikke vært noen metodisk russisk angrep på transportveier eller broer for å begrense Ukrainas landforsvar og vedlikehold. Selv om kraftverk har blitt rammet, har de alle vært i omstridte territorier eller i nærheten av militære installasjoner og styrker. Ingen kraftverk er bevisst angrepet.

Faktisk har det ikke vært noen metodisk bombekampanje for å oppnå noen systematiske resultater av strategisk betydning. Luft- og bakkemissiler har nesten utelukkende blitt brukt som støtte for bakketropper.»

– Dette antyder i hvert fall for meg at Putin ikke bevisst angriper sivile, at han kanskje er nøye med å begrense skadene for å la døren stå åpen for forhandlinger, sier etterretningsanalytikeren angående hvordan han tolker den fakta han har fått ta del av i den militære etterretningstjenesten.

Artikkelen nevner også FNs statistikk over antall sivile dødsfall. Newsweek skriver at FN anslår at 900 sivile døde under krigen, men at den amerikanske etterretningstjenesten anslår tallet til fem ganger høyere.

– Jeg vet at nyhetsmediene gjentar at Putin angriper sivile, men det er ingen bevis for at Russland bevisst gjør det. Faktisk kunne russerne ha drept flere tusen sivile hvis de ønsket det. Jeg forstår at det er en svak trøst at det kan bli mye verre, men det å forstå at det faktisk er tilfelle burde virkelig endre folks perspektiv – også innenfor den amerikanske regjeringen – på hvordan vi kan få slutt på denne krigen, sier analytikeren i slutten av intervjuet.