Hjem Nyheter Amerikansk general: “Bedre å forhandle nå enn senere”

Amerikansk general: “Bedre å forhandle nå enn senere”

UKRAINAKONFLIKTEN Mark Kimmitt vil fremskynde en løsning på Ukrainakonflikten og lister opp fire mulige alternativer.

Mark Kimmit. Foto: Public domain.

Å opprettholde konflikten i Ukraina blir stadig vanskeligere for NATO, så derfor må Kiev tenke på å forhandle med Moskva, skriver den pensjonerte amerikanske brigadegeneralen Mark T. Kimmitt i en meningsartikkel for Wall Street Journal (WSJ). Kimmitt påpeker i sin artikkel, publisert torsdag, at Washingtons siste militære hjelpepakke til Kiev består av «eldre og mindre avanserte» systemer, noe som «kan tyde på at forbruket på slagmarken har overgått produksjonen til et punkt hvor overskuddslagre levert til Ukraina er nesten oppbrukt».

NATO-landenes fortsatte håndtering av «minkende lagre av våpensystemer» vil ifølge Kimmit sannsynligvis bety en langvarig konflikt mellom Ukraina og Russland. Et slikt scenario kan, understreker han, resultere i «mer press fra støttende nasjoner, vedvarende inflasjon, mindre oppvarmingsgass og synkende folkelig støtte» i Vesten.

Kimmitt, som i 2008-2009 fungerte som USAs assisterende utenriksminister i politisk-militære anliggender, foreslår fire måter å fremskynde en løsning på Ukrainakonflikten, som nå har pågått i seks måneder.

Grav dypere eller øk produksjonen

Det første alternativet er å «grave dypere» i NATOs lagre og sende våpen til Kiev, noe som så langt har blitt holdt tilbake av medlemsland på grunn av deres egne nasjonale forsvarskrav. Det er, legger Kimmitt til, noe EU-land kan være villige til å gjøre fordi det er «bedre å bruke disse våpnene i Kherson enn Krakow». Ifølge Kimmitt kan USA og dets europeiske allierte også forsøke å øke produksjonen av de våpensystemer som Zelenskyj-regjeringen har bedt om, men som da ikke vil gi noen håndgripelig innvirkning på situasjonen på kort tid, understreker han.

Intensifiering av konflikten eller forhandlinger

Det tredje alternativet ville være å «intensifiere konflikten» ved å gi Ukraina våpensystemer med lengre rekkevidde, som ATACM-missiler, F-16-jetfly og Patriots. Den pensjonerte generalen advarer imidlertid om at en slik opptrapping definitivt vil møte et «resolutt svar fra Moskva» og skape fare for at konflikten sprer seg til Europa.

Den siste tilgjengelige løsningen, skriver Kimmitt, er at Ukraina «presser på for en midlertidig diplomatisk løsning uten (eller med) territorielle innrømmelser». Den ukrainske presidenten må, ifølge generalen, «innse at reduserte forsyninger vil ha en katastrofal effekt på hans hær, ikke bare for operasjoner på slagmarken, men også for hva redusert støtte utenfra vil sende av signaler til folket i Ukraina».

Kimmitt trekker følgende konklusjon fra sitt resonnement:

Å være den som tar initiativ til en diplomatisk løsning ville i seg selv vært usmakelig og kanskje sett på som defaitistisk, men siden sjansene for å komme seg ut av den nåværende situasjon er små, kan det være bedre å forhandle nå enn senere.

De to partene i Ukrainakonflikten har ikke sittet ved forhandlingsbordet siden samtalene i Istanbul i slutten av mars.

Nettavisen Russia Today (RT) kommenterer Kimmitts artikkel med ordene:

Moskva, som i begynnelsen var optimistisk med tanke på utsiktene for en fredsprosess, anklaget senere Kiev for å trekke seg fra enhver fremgang som var gjort i Tyrkia og kunngjorde deretter at de hadde mistet all tillit til de ukrainske forhandlerne. Russiske tjenestemenn har advart om at Moskvas krav vil bli mer omfattende dersom samtalene gjenopptas.