Hjem Nyheter Amerikanske myndigheter skjerper retningslinjene mot kundediskriminering

Amerikanske myndigheter skjerper retningslinjene mot kundediskriminering

USA Det amerikanske banktilsynet OCC skjerper retningslinjene etter at bankenes diskriminering av kunder på politisk grunnlag har blitt et stort problem.

Torsdag ble nye retningslinjer offentliggjort fra det amerikanske banktilsynet «Office of the Comptroller of the Currency» (OCC), som vil tre i kraft 1. april i år. De nye retningslinjene innebærer at store banker ikke lenger skal få lov til å ekskludere kunder vilkårlig, men at de bare kan gjøre det hvis det kan vises at en bestemt kunde i seg selv er en dårlig avtale for banken.

I en pressemelding uttaler sjefen for OCC Brian P. Brooks det følgende:

Når en storbank bestemmer seg for å legge ned veldedighetsorganisasjoner eller til og med ambassader som betjener farlige deler av verden, eller selskaper som opererer lovlig i USA som skaper lokale arbeidsplasser og gagner nasjonal økonomi, må de vise at de har legitime forretningsgrunner til å gjøre det.

Som ledere og ansatte i tidligere administrasjoner har gjort det klart i taler, retningslinjer og vitnesbyrd, bør ikke banker frata tjenester fra hele kundekategorier uten å foreta risikovurderinger. Det er inkonsekvent med prinsippet om risikostyring å ta beslutninger basert på kategoriske risikoforutsetninger uten å foreta en faktisk analyse. I tillegg er det folkevalgte politikere som må bestemme hva som er lovlig og ulovlig i vårt land.

Bankene må fremdeles kunne bestemme hvilke geografiske områder de driver sin virksomhet i og hvilke tjenester de tilbyr, men de må gi kundene det OCC betegner «fair access».

Et problem også i Norden

Også i Sverige har bankdiskriminering blitt et problem. For eksempel har blant annet den Nordiske motstandsbevegelsen og den nå nedlagte organisasjonen Nordisk ungdom blitt rammet av utestenginger fra bankene. Nå har til og med aktører som Svensk Webbtelevision og Fria Tider opplevd det samme problemet.

I det første tilfellet er det uklart hvilken bank det dreier seg om, men vedrørende Fria Tider dreier det seg om storbanken Swedbank, der sosialdemokraten Göran Persson er styreleder. Til og med Fria Tiders eier Widar Nords personlige konto har blitt stengt ned av banken. Det samme har skjedd med bokutgiveren Daniel Fribergs personkonto.

Påstander om «dårlig kundekunnskap» og spekulasjoner om hvitvasking av penger brukes oftest for å rettferdiggjøre å avslutte kontoer for aktører med politisk ukorrekte standpunkt.

I Danmark sa Nordea i oktober i fjor opp kundeforholdet med Den nordiske motstandsbevegelsen og sperret organisasjonens kontoer. Liknende argumentasjon om kundeforhold ble da også fremført av banken.