Hjem Nyheter Amerikanske spesialtropper opererer i 22 afrikanske land – samtidig

Amerikanske spesialtropper opererer i 22 afrikanske land – samtidig

1

UTENRIKS Mens USA kritiserer Kina og Russland for å legge seg i afrikanske anliggenheter, opererer USA i hemmelighet militært på nesten halvparten av det afrikanske kontinent.

Grafikk: John McCann Mail&Guardian.za

Amerikanske tropper opererer ifølge en rapport nå i 22 afrikanske land. Dette gjør at Afrika for tiden er det området som utgjør USAs nest største militære tilstedeværelse, etter Midtøsten.

Når fire amerikanske soldater ble drept i ett bakhold i landet Niger i 2017, var det mange som ble overrasket. Både lokalbefolkningen i Niger og amerikanere på hjemmebane var i det store og hele uvitende om at USA opererte i landet. Selv ikke medlemmer i det amerikanske senatets kommité for militære spørsmål visste at amerikanske tropper befant seg i Niger.

Over 14 prosent av USAs soldater som er i tjeneste utenfor USA, befinner seg i Afrika.

En del av de amerikanske innsatsene utgjør opptrening av lokale styrker, mens andre handler om direkte stridsinnsatser.

Noen av regjeringene som det amerikanske militæret har valgt å samarbeide med kan anvendes for å begå grusomme forbrytelser. I Burkina Faso var regjeringsstyrker, opptrent av USA, innblandet i massedrap i byen Djibo. USA sin fortsatte virksomhet i Afrika anses av mange for å legitimere afrikanske statlige overgrep på sine befolkninger. Bristen på innsyn i virksomhetene, både fra USA og de afrikanske statenes side bidrar til problemet.

USAs militær driver narrativet at deres «fotavtrykk» i Afrika er «lett» og «relativt billig», for å sitere general Stephen J. Townsend ved de USAs Afrika-kommando (AFRICOM). Han anklager istedet Kina og Russland for å legge seg i afrikanske anliggenheter.

En del operasjoner utføres under det såkalte 127e-programmet. Benevningen kommer fra en budsjettert myndighet i USA som tillater spesialstyrker å anvende lokale militære enheter som surrogat i operasjoner for kontra-terrorisme. Av sikkerhetsårsaker offentliggjøres ingen informasjon om 127e-programmet, sier talsmann Ken McGraw til Sør-Afrikanske Mail & Guardian.

Avisen har derimot fastslått at USA under de «seneste år» har gjennomført «minst åtte» slike militære 127e-programmer i Afrika, med fokus på Somalia.

Kodenavnet for disse operasjonene i Somalia var Exile Hunter, Kodiak Hunter, Mongoose Hunter, Paladin Hunter og Ultimate Hunter.

For tiden gjennomføres to 127e-programmer i Somalia, ifølge en tjenestemann på Africom.

Antall militære oppdrag gjennomført av kommandotropper på somalisk jord har aldri vært offentliggjort, men et dokument viser at USA og partnerskapet i afrikanske stater har gjennomført over 200 oppdrag mot islamistiske al-Shabab mellom juni 2017 og juni 2018.

200 oppdrag er ikke ett unormalt antall, sier den pensjonerte brigadegeneralen Donald Bolduc, som var sjef for særskilte operasjoner i Afrika (SocAfrica) til 2017.

— Det er omtrent gjennomsnittet for ett år, også når jeg var der, sier Bolduc till Mail & Guardian.

Les også:
USA bombet mål i Somalia
Ny befolkningsrapport spår kraftig migrasjon fra Afrika

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Espen
Espen
1 år siden

Globalismen i praksis.