Hjem Nyheter Amnesty kritiserer russisk forbud mot «den internasjonale lhbtq-bevegelsen»

Amnesty kritiserer russisk forbud mot «den internasjonale lhbtq-bevegelsen»

HOMOLOBBYEN Russlands høyesterett stemplet nylig den «internasjonale LHBTQ-bevegelsen» som en «ekstremistisk organisasjon». Nå kritiseres avgjørelsen av Amnesty International.

LHBTQ-flagg. Foto: Chicago Pride 2014, CC BY 2.0 Deed, via Wikimedia Commons.

Russland har gjentatte ganger slått hardt ned på homolobbyen. Siden 2013 har det vært forbudt å spre homopropaganda rettet mot barn. Tidligere i år ble loven utvidet til et generelt forbud, samtidig som «kjønnsbytte» ble forbudt.

Nylig valgte også landets høyeste domstol å klassifisere det den beskriver som «den internasjonale LHBTQ-bevegelsen», som en «ekstremistisk organisasjon».

Avgjørelsen kritiseres nå kraftig av Amnesty International, som det vises til i en pressemelding på organisasjonens nettside. Marie Struthers, som er Amnestys sjef for Øst-Europa og Sentral-Asia, kaller avgjørelsen «skammelig og absurd».

Det kommer til å påvirke utallige mennesker og konsekvensene vil være intet mindre enn katastrofale, sier Struthers og fortsetter:

Det er ingen tvil om at dette vil føre til forfølgelse av LHBTQ-aktivister og undergrave flere tiår med deres modige og dedikerte arbeid, samtidig som det risikerer å legitimere et helt nytt nivå av vold mot LHBTQ-personer over hele Russland.

Amnesty International krever nå at russiske myndigheter umiddelbart revurderer rettsavgjørelsen.

Det internasjonale samfunnet må stå i solidaritet med det russiske LHBTQ-miljøet, kreve en slutt på disse undertrykkende handlingene og beskytte prinsippene om likhet, frihet og rettferdighet for alle, sier Marie Stuthers.

Se russisk dokumentar om homolobbyen:

De siste årene har russiske politikere i økende grad begynt å beskrive homolobbyens virksomhet som et internasjonalt og anti-russisk fenomen med tilknytning til Vesten. Nærmere bestemt har USA og dets allierte blitt pekt ut som pådrivere i et forsøk på å destabilisere det russiske samfunnet.

Lovverket vil beskytte barna våre og landets fremtid fra mørket som spres av USA og europeiske stater, sa den russiske statsdumaens talsmann, Vyacheslav Volodin i forbindelse med at parlamentet sluttførte forbudet mot homopropaganda.