Hjem Nyheter «Anarkokapitalist» ny president i Argentina

«Anarkokapitalist» ny president i Argentina

SØR-AMERIKA Søndag kveld ble det klart at den kontroversielle kandidaten Javier Milei vant Argentinas presidentvalg. Milei kaller seg en «anarkokapitalist» og vil blant annet avskaffe sentralbanken og forby abort.

Anarkokapitalisten Javier Milei blir Argentinas nye president.
Foto: Ilan Berkenwald (CC BY-SA 2.0)

Søndag holdt Argentina presidentvalg, der den kontroversielle kandidaten Javier Milei vant stort. Han har blitt sammenlignet med USAs tidligere president Donald Trump og kalt «ytre høyre» på grunn av sin populisme og fiendtlighet mot etablissementet. I virkeligheten har Milei drevet politisk valgkamp på en libertariansk plattform der han blant annet tok til orde for avskaffelse av sentralbanken og legalisering av organhandel.

Milei kaller seg en «anarkokapitalist» og har kritisert den avtroppende regjeringens tilnærmelser til Kina og Brasil fordi han «ikke vil forhandle med kommunister». Tidligere i år ble det annonsert at Argentina ville bli med i BRICS Economic Cooperation Organization på slutten av året, som noen nå tror Milei kan sette stopp for. Den nye presidenten har også tatt til orde for å innføre amerikanske dollar som en alternativ valuta i landet.

Til tross for sin «anarkokapitalisme» har Milei uttrykt seg mot abort og lovet en folkeavstemning om saken. Argentina legaliserte abort frem til fjortende svangerskapsuke for tre år siden, men kan nå omgjøre avgjørelsen.

Milei sies også å ha en stor lidenskap for jøder og har lovet å flytte den argentinske ambassaden i Israel til Jerusalem. Ifølge hans egne uttalelser studerer han under en rabbiner i Buenos Aires for å konvertere til jødedommen. Han mener imidlertid at det å være president og jøde kan føre til noen problemer.

– Hvis jeg er president og det er sabbat, hva skal jeg gjøre? Skal jeg koble fra landet fra fredag til lørdag? Det er noen få problemer som vil gjøre saken uforenlig. Rabbineren som hjelper meg å studere, sier at jeg bør lese Toraen fra et økonomisk kanalkynisk perspektiv, sa han under et intervju med en spansk avis i oktober.