Hjem Historie Dagens historiske Anders Celsius

Anders Celsius

HISTORIE Den 27. november 1701 ble Anders Celsius født. Han er en av de mest kjente svenske vitenskapmennene hvis største handling for ettertiden er temperaturskalaen som bærer hans navn.

Anders Celsius.
Foto: Olof Arenius, Public domain, via Wikimedia Commons

Anders Celsius ble født den 27. november 1701 i Uppsala. Foreldrene hans var Nils Celsius og Gunilla Spole. I familien Celsius, som stammet fra Hälsingland, var det en rekke fremstående vitenskapsmenn. Nils Celsius var selv astronom, og hans bror Olof Celsius syslet blant annet med botanikk og runeforskning. Deres far Magnus Celsius var professor i matematikk. Også på morens side var det fremstående vitenskapsmenn; hennes far Anders Spole var professor i astronomi.

Anders Celsius arvet farens talent for matematikk og allerede ved meget ung alder tegnet gutten avanserte geometriske figurer. Tolv år gammel klarte han en matematisk lærebok som ble brukt ved undervisningen på universitetet. Anders Celsius studerte matematikk og astronomi under Erik Burman som var professor i disse emnene ved universitetet i Uppsala. Da Erik Burman gikk bort i 1729 sto professorstolen i astronomi tom. Anders Celsius ble enstemmig valgt til embetet året etter.

I september 1732 startet Anders Celsius en reise ned mot kontinentet, hvor han skulle studere og forske de neste fire årene. Det første stoppestedet på reisen ble Tyskland og universitetet i Nürnberg hvor Celsius publiserte en avhandling om nordlyset i Sverige. Reisen gikk så videre til Italia og Roma hvor han målte lys-forskjellene i måneskinnet til månens forskjellige faser. Han sammenliknet også lysstyrken mellom solen og månen.

Neste steg på reisen ble Paris, som på denne tiden var senter for den europeiske naturvitenskapen. Ved det franske vitenskapsakademiet pågikk intensive diskusjoner om jordens form; noen hevdet at jorden var flatere ved polene (som en appelsin) og andre hevdet det motsatte, at den bør være dratt ut ved polene (som en sitron). For å avgjøre diskusjonene ble det besluttet at to ekspedisjoner skulle utrustes – en til nordlige breddegrader og en til ekvator – for å gjøre målinger. På Celsius’ forslag ble det bestemt at den nordlige ekspedisjonen skulle legges til Tornedalen.

Anders Celsius deltok selv på ekspedisjonen til Tornedalen. Med kompliserte og meget tidkrevende målinger klarte de å bevise at en breddegrad var lengre i Tornedalen enn den var ved ekvator, og «appelsinteorien» stemte. Anders Celsius ble etter deltagelsen på ekspedisjonen kjent som en fremstående vitenskapsmann.

Skisse av observatoriet i Uppsala. Foto: Observatorium Uppsala, Public Domain, via Wikimedia Commons.

Celsius returnerte til Uppsala høsten 1737 og viet seg til å overtale den svenske staten til å bidra med midler for å bygge et moderne observatorium der. Takket være sin «kjendisstatus» lyktes han med å få midler til bygget, og observatoriet sto klart i 1741. Fra det nye observatoriet fortsatte Celsius sin astronomiforskning. Han studerte solsystemets baner, kometer og stjernenes lysstyrke. Han katalogiserte også konstellasjonene. Celsius fortsatte også med å studere nordlyset og dets innvirkning på kompasset.

Celsius Termometer. Foto: CelsiusTermometer, Public Domain, via Wikimedia Commons.

Etter tilbakekomstens begynte Celsius også å arbeide med temperaturmålinger. Da han begynte sine eksperimenter var det et trettitalls forskjellige temperaturskalaer. Den danske vitenskapsmannen Ole Römer hadde plassert sitt nullpunkt ved ca. nitten minusgrader – dette for i det lengste å unngå negative grader.

Celsius sitt arbeid med termometerskalaene var for å standardisere temperaturmålingene. Han bestemte seg for å bruke vannets fryse- og kokepunkter som referansepunkter i sin skala. Celsius gjennomførte omfattende eksperimenter for å være sikker på at fryse- og kokepunktene var konstante uavhengig av omgivelsene. Det viste seg at vannets kokepunkt er avhengig av lufttrykket, så Celsius bestemte at vannets kokepunkt skulle defineres ved lufttrykket 1001 millibar.

Celsius’ termometerskala var en omvendt skala, det vil si at vannet kokte ved 0 grader og frøs ved 100 grader. Skalaen ble dog endret til den vi bruker i dag kort tid etter hans død.

Anders Celsius’ termometerskala var den første standardiserte i verden, og i dag er Celsius den standardiserte temperaturskalaen i SI-systemet som brukes verden over.

Anders Celsius gikk bort i Uppsala den 25. april 1744, bare 42 år gammel.