Hjem Nyheter Norge Anmelder Motstandsbevegelsen for “rasistisk symbolbruk”

Anmelder Motstandsbevegelsen for “rasistisk symbolbruk”

SENSUR Ytringsfrihetshatere har anmeldt Motstandsbevegelsen for bruk av det de kaller et «rasistisk symbol» under demonstrasjonen i Kristiansand.

FRA VENSTRE: Afrikaneren Mori Diakite fra Landsforeningen mot rasisme og Inge Berglund Steen fra Antirasistisk Senter.

Det er de to skattefinansierte organisasjonene, Landsforeningen mot rasisme og Antirasistisk Senter, som har anmeldt Den nordiske motstandsbevegelsen for brudd på straffelovens paragraf 185, også kalt rasismeparagrafen, på grunn av at Motstandsbevegelsens faner ble brukt under demonstrasjonen i Kristiansand.

Lederen for Landsforeningen mot rasisme, Mori Diakite, forteller til avisen Fedrelandsvennen at det eldgamle norrøne symbolet er sidestilt med hakekorset, og at det derfor ikke bør være lov å bruke:

– Ja, dette er et like kraftfullt symbol som hakekorset. Det tør jeg påstå, sier Diakite til avisen.

Symbolet til Motstandsbevegelsen, som pryder organisasjonens fane, består av en Tyrrune og en Ingrune. Runer er en del av vår nordiske kulturarv og stammer fra et eldgammelt skriftsystem som ble brukt i de germanske områdene fra tiden like etter vår tidsregning og frem til omkring reformasjonen på 1500-tallet – og enkelte isolerte steder helt frem til 1800-tallet.

I tillegg til å være et rent skriftspråk hadde runene også religiøse og magiske betydninger. Et eksempel på den mest spektakulære bruken av runer kan man se på de mange runesteiner som fremdeles finnes flere steder over hele Norden.

Runestein over dansk høvding som døde under handelsferd på sørlige Öland, Sverige. Foto: Erlend Bjørtvedt

Om de to folkefiendtlige organisasjonene også ønsker å forby andre nordiske symboler som for eksempel som torshammer, eller å innføre et regelrett forbud mot å tegne runebokstaver fremkommer ikke i artikkelen.

Kilde:
Antirasister anmelder nynazister for symbolbruk