Hjem Nyheter Norden Antall jerv på oppgang i Finland

Antall jerv på oppgang i Finland

DYR OG NATUR Finlands jervebestand har tatt seg opp igjen, med en økning på 12 prosent fra året før. I februar 2024 ble det registrert 447 individer og fra begynnelsen av 90-tallet har antallet tidoblet seg.

William F. Wood, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Ifølge en rapport fra Finlands naturressursinstitutt (Luke) publisert 18. desember, har jervebestanden økt betydelig i landet. I februar i år var bestanden på 447 jerv, en økning på tolv prosent sammenlignet med året før da bestanden ble anslått til 400. Forskere ved Luke har registrert en betydelig økning i bestanden av jerv, som har tidoblet seg siden tidlig på 1990-tallet.

– Denne økningen er typisk for dyrepopulasjoner som har nok plass og mat til å formere seg, forklarer Ilpo Kojola, professor ved Luke.

Det nåværende anslaget inkluderer ikke ungene født i 2023, unger som vanligvis kommer til verden i månedene februar og mars. Disse nye fødslene forventes å vise en ytterligere økning i bestanden.

I tillegg melder statens skogforvaltning at dyret har utvidet sitt habitat sørover fra sine tradisjonelle områder i Øst- og Nord-Finland de siste årene. Jerven, som er det største medlemmet av mårfamilien i Finland, er kjent for å være åtseleter, men de jakter også aktivt på byttedyr som rein, hare, rev, fugl og frosk. En voksen hann kan veie så mye som 28 kg.