Hjem Nyheter Norden Anti-hvit arkeolog: Vikingidentitet er «skremmende»

Anti-hvit arkeolog: Vikingidentitet er «skremmende»

ANTI-HVITHET Å identifisere seg som viking er skremmende og risikerer å føre til at man stormer kongressbygningen. Dette sier arkeologen Anna Källén, som også hevder at vikingene ikke tilhørte en spesiell etnisk gruppe.

Radioprogrammet Dagens Vetenskapsradion Forskarliv i Sveriges Radio P1 fikk besøk av Anna Källén som er dosent i arkeologi med innretning mot såkalte kritiske kulturarvstudier ved Stockholm universitet. Bakgrunnen er at Källén sammen med idéhistorikeren Daniel Strand publiserte artikkelen «I am a Viking!» hvor de intervjuer 14 personer fra USA, Storbritannia og Sverige som har vært aktive i diskusjonsforum på slektsforskningssider.

Å identifisere seg som viking er «problematisk» mener Källén når hun besøker Vetenskapsradion for å diskutere studien av personer som har bevist en vikingtilknytning med hjelp av DNA-tester. Det er spesielt problematisk ettersom det handler om hvite personer som identifiserer seg med andre hvite personer som man anser har positive egenskaper.

– Vikinger har aldri vært en etnisk gruppe eller sånn, men det har vært mennesker som har levd i Skandinavia og beveget på seg en del på 1000-tallet. Det har vært kjempeinteressant å se hvordan man aktiverer en masse forestillinger om vikingen som sterk, voldelig, gründer, eventyrlig, mannlig og stor og blond og slikt. Og hvit, ikke minst, sier Källén.

Källén mener videre at disse oppfatningene ikke har med virkeligheten å gjøre, men om forestillinger som ble spredt i Skandinavia på 1800-tallet for å virke nasjonsbyggende og for kommersielle interesser.

Foruten at etniske svensker ikke har noen spesiell genetisk kobling til vikingene og at oppfatningen om vikingene er konstruert og bygger på «forestillinger», er det ifølge Källén dessuten farlig og «litt skremmende» å identifisere seg med dem. I hvert fall om man er hvit.

– Det blir liksom ikke gøy om man tar med seg det her, denne oppfatningen om hvem man er, at man er voldelig og har denne bakgrunnen og deretter for eksempel stormer kongressbygningen på bakgrunn av sin hvite identitet. Da får det plutselig litt andre konsekvenser.