Hjem Nyheter Norden Antifascister dømt for torturdrap nær Göteborg

Antifascister dømt for torturdrap nær Göteborg

4

ANTIFASCISME Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) var én av elleve personer som for et år siden ble dømt for kriminalitet i sammenheng med motdemonstrasjoner under Motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg. Nå har han også blitt dømt for et ran- og torturdrap i Uddevalla.

Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) hjalp en terrortrent somalier med å lade en steinslynge under Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg 2017. Sammen med en antifascistisk kamerat er han nå én av fire som dømmes for et brutalt torturdrap.

Det var i begynnelsen av desember som 36 år gamle Magnus Natschki forsvant sporløst og ble ettersøkt av blant annet Missing People. Hans døde kropp ble funnet nesten to måneder senere ved et skogsområde like nord for Uddevalla. Oppdagelsen skjedde etter at 22 år gamle Felix Rosell Nyberg (19960329-0330) innrømmet for tysk politi at han hadde deltatt i drapet på Natschki, som han også bodde sammen med. Nyberg hadde blitt anholdt av politiet i tyske Flensburg etter å ha kastet seg ut fra en bil i fart, hvorpå publikum tilkalte ambulanse.

Natschki var åpent homoseksuell og homolobbyist, noe som blant annet hans Facebook-profil vitner om. På blant annet Flashback ble det innledningsvis spekulert i om det var hans legning som kan ha vært årsaken bak hans død. Men i virkeligheten synes det å handle om en gruppe forvirrede narkomanes ransforsøk som sporet ut, der minst to tidligere dømte venstreekstremister deltok.

Disse to personene finnes blant de elleve som ble dømt i forbindelse med at de forsøkte «stoppe» Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg den 30. september 2017. Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) dømmes i denne saken for drap, bortføring og ran til 12 års fengsel etter å ha filmet drapet og instruert Felix Rosell Nyberg til å drepe Natschki med en øks. I Göteborg assisterte han blant annen den terrortrente somaliske steinslyngeren under et voldsomt oppløp som ifølge politiet var ledet av en rasefremmed voldtektsmann.

Fra politiets førundersøkelse av motdemonstrantene i Göteborg 2017. Klikk for å forstørre.

Tobias von Borstel (19981002-8218) ble etter Göteborg-demonstrasjonen dømt for å ha kastet stein mot politiet. Han dømmes nå for bortføring, ran, kjøring i påvirket tilstand og mindre narkotikakriminalitet til 2 år og 10 måneders fengsel. von Borstel var ifølge tingretten ikke nærværende da Natschki ble drept, men deltok i planleggingen og gjennomføringen av bortføringen.

Fra politiets førundersøkelse av motdemonstrantene i Göteborg 2017. Klikk for å forstørre.

Begge de venstreekstreme narkomane vokste opp sammen i den innvandringstette Göteborg-bydelen Angered, og begge brukte narkotika under hendelsesforløpet. Det er uklart hvorvidt disse har noen koblinger til eksempelvis AFA – en organisasjon hvor det definitivt finnes såkalte straight edge, men hvor det også finnes mer narkotikaliberale grupperinger og som dessuten aktivt har forsøkt å rekruttere medlemmer i innvandringstette områder.

Innrømmelsen avslørte antifascistene

Ifølge Felix Rosell Nybergs fortelling om hendelsen – som er grunnlaget til så vel aktors gjerningsbeskrivelse som tingrettens dom – begynte det hele morgenen den 6. desember 2017 – dagen etter at Malan og von Borstel hadde hatt sin rettergang om hendelsene i Göteborg. Nyberg forteller at han var på vei til skolen da det ringte på døren. Utenfor befant det seg foruten Malan og von Borstel en mann ved navn Peter Wutthipoom Ahlberg (19840201-0790). Disse tre herrene påsto at Magnus Natschki hadde antastet barna til en kvinnelig bekjent av Ahlberg, og at han dermed skulle «hevne» dem.

Den aktuelle kvinnen har under rettergangen vitnet om at Natschki aldri såvidt hun vet har gjort noe mot hennes barn.

Det kom forskjellige beskjeder rundt hvor mye han skulle måtte betale, alt i fra 120 000 kroner til 1 million kroner. For å få Natschki til å betale ble han mishandlet, samtidig som han ble dopet ned med medisiner og alkohol.

Antifascistene Immanuel Etcheverry Malan og Tobias von Borstel sammen med Felix Nyberg havner på overvåkningskamera på Lidl i Angered samme dag som Magnus Natschki blir drept. Foto: Svenske politiet.

Etterhvert reiste alle sammen til en kolonihagehytte hvor en mann, som senere ble frikjent for ansvar til bortføringen og drapet, ventet. I kolonihagehytten fortsatte den lange og torturliknende mishandlingen.

Natschki skal blant annet ha blir mishandlet til blods med et brekkjern, og i dommen står det at Nyberg forteller at han på denne tiden var «på autopilot» og at «da Peter Ahlberg slo Magnus Natschki med brekkjernet gikk han inn i en robotliknende tilstand».

Til tross for at Nyberg ikke kjente de øvrige fra før og tross at han ikke hadde noe usagt med Natschki ble han dratt mer og mer inn i forbrytelsen og leide blant annet en bil for medgjerningsmennene. Ved et tilfelle under den lange misshandelen før drapet var han ensom med personalet på bilutleiefirmaet, men valgte likevel ikke å be om hjelp.

– Jeg gikk på en måte på autopilot, forklarte han seg i politiforhør.

Av en eller annen grunn skal Nyberg også ha «tørket ren Natschkis anus» på ordre av Peter Ahlberg – dette da Natschki lå blodig og bevisstløs på gulvet.

Sterkt påvirket av narkotika skal Peter Ahlberg dessuten ha forsøkt å gjennomføre noe som likner et mafia-innvielsesrituale med Nyberg, da han ba Nyberg om å skjære seg i hånda og deretter satt fyr på et spillkort med hans blod på. Ahlberg – som både med tanke på sitt utseende og andrenavn Wutthipoom virker å være hel- eller halvthailending – skal også ha «skrytt» av at han har kontakter med italiensk mafia og at han har arbeidet for dem iløpet av en tid i Italia – noe han dog fornekter når han avhøres under rettergangen.

Den rasefremmede Peter Wutthipoom Ahlberg (840201-0790) virker å ha vært drivende i det brutale torturdrapet på Magnus Natschkis. Han var dog ikke nærværende da de dødelige slagene ble utdelt. Foto: Svenske politiet.

På ordre av Peter Ahlberg begav etter hvert Immanuel Etcheverry Malan og Felix Rosell Nyberg seg i vei med Magnus Natschki langt ut i skogen utenfor Uddevalla hvor Malan først mishandlet Natschki til han igjen var halvt bevisstløs. Deretter instruerte han Nyberg til å slå ihjel sin romkamerat med en øks – alt mens han selv leende filmet drapet.

– Fortsett, fortsett … du må fortsette fortsett … fortsett … fortsett han sover han sover … jeg hører hvordan han snorker … ser du han puster … mannen gi ham en ærlig død … fuckin hell gjør det smertefritt, høres Malan instruere Nyberg i filmklippet som har blitt sikret av politiet.

Ved å bruke Natschkis mobile bank-id og bankkort klarte gjerningsmennene sammenlagt å rane ham for 29 000 kroner under prosessen – samt et større beløp penger som de lånte i Natschkis navn, men som de aldri kom over.

Fire dømmes – én frifinnes

Etter drapet bega Ahlberg, Malan og Nyberg seg i vei på en reise til kontinentet – som ifølge Nyberg ikke var frivillig fra hans side. Mens han sov i baksetet skal han ha hørt Ahlberg og Malan snakke om hvordan også han skulle drepes, hvilket var grunnen til at han i tyske Flensburg til slutt hoppet ut av bilen i fart og ble anholdt av tysk politi.

Foruten Malan og von Borstel ble Peter Ahlberg dømt til grov misshandel, bortføring, ran, bedrageri, mindre narkotikakriminalitet og bidragskriminalitet til fengsel i 6 år.

Ifølge fortellingen som Nyberg har levert – og som anses troverdig av domstolen – sto Ahlberg øverst i hierarkiet og beordret de andre, også til å utføre selve drapet. At drapet skal ha skjedd på oppdrag av Ahlberg kan dog ikke styrkes av øvrige bevis.

Mannen som eier kolonihagehytten frikjennes for tiltalepunktene som omhandler hans innblanding i bortføringen og drapet på Natschki (bistand til ulovlig frihetsberøvelse og beskyttelse av kriminell, grov forbrytelse), men dømmes for mindre narkotikakriminalitet og grov smugling til 6 måneders fengsel.

Fire menn dømmes for innblanding i drapet på Magnus Natschki. Fra venstre: Felix Rosell Nyberg (drap), Immanuel Etcheverry Malan (drap, bortføring og ran), Peter Wutthipoom Ahlberg (grov misshandel, bortføring, ran) og Tobias von Borstel (bortføring og ran). Foto: Svenske politiet. Klikk for å forstørre.

Felix Rosell Nyberg hevder at han var i stor nød og fryktet for sitt liv og dermed ikke skal holdes ansvarlig for å ha utdelt de dødelig huggene mot Natschki. Overfor retten har også to psykologieksperter vitnet om at Nybergs frie vilje var kuet av hendelsene som skjedde før drapet og at han dermed «vanskelig [kan] betraktes som ansvarlig for gjerningen».

Tingretten bedømmer at Nyberg definitivt befant seg i en nødssituasjon, men at drapet på Natschki ikke kan rettferdiggjøres av dette:

Tingretten anser dermed at Felix Rosell Nyberg har befunnet seg i en slik nødliknende situasjon som omfattes av bestemmelsen i 24 kap. 4 brottsbalken, hvilket innebærer at gjerningen er kriminell kun om den er uforsvarlig.

Kravet på at nødhandlingen skal være forsvarlig innebærer at den skal være påkalt av en interesse av betydelig større viktighet enn det som ofres gjennom handlingen samt at den skal være nødvendig for å tilgodese den førstnevnte interessen. Følgelig er det aldri tillatt å på grunn av nød berøve en annen person livet (Petter Asp m.fl., Kriminalrättens grunder, andra upplagan, 2013, s. 224). Mot den bakgrunn anser tingretten at Felix Rosell Nybergs handling ikke har vært forsvarlig, hvorfor han ikke kan fritas fra ansvar i følge bestemmelsen om nød.

De tekniske bevisene som har blitt lagt frem av aktor støtter altså hovedsakelig Felix Rosell Nybergs fortelling, hvor det sterkeste er filmen fra en beslaglagt mobiltelefon hvor man ser hvordan Nyberg hugger ihjel Natschki med en øks, ivrig heiet på av Malans stemme. Foruten diverse blodspor, overvåkningsbilder og annet har man også en datamaskin som har blitt konstatert tilhører Peter Ahlberg, hvor det har blitt funnet søk etter begreper som «utpressing tvinge ta lån hvordan overføre». Dessuten har man kunnet sannsynliggjøre at Malan har brukt Natschkis bankkort.

Foruten Felix Rosell Nyberg som innrømmet gjerningen, men fornektet ansvar har samtlige øvrige dømte fornektet all innblanding til bortføringen og drapet.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
JudasGarSviker
JudasGarSviker
3 år siden

Er det dette de mener med «antifascist action»?

Arni
Arni
3 år siden

Ser at vedkommende som kaller seg «Redaksjonen» står knallhardt på at dette er snakk om anti-fascister og ikke fascister, terrorister eller noe annet. Vedkommende vil åpenbart absolutt ikke endre praksis med å kalle såkalte «antifascister» for noe annet enn det de er, selv om dette er påpekt flere ganger tidligere. Forsvare sin innstilling forsøker vedkommende heller ikke å gjøre… En objektiv riktig overskrift ville nok vært: Fascister dømt for torturdrap nær Göteborg Hva de dømte selv kaller seg spiller lingen rolle for hva de egentlig er. De har opplagt en fascistisk ideolog med følgende kjerneelementer: # Den sterkestes rett. #… Les mer »

Reodor
Reodor
Svar til  Arni
3 år siden

Arni er ukas anti-fascist klovn. ?

NeiTilInvasjon
NeiTilInvasjon
Svar til  Arni
3 år siden

Disse er ikke Fascister din idiot. Disse er enten Venstre-Ekstreme sosialister eller anarkister. Blir faen så forbannet over at alle benekter venstre-ekstrem vold. Anti-Fascist kan ikke være Fascist. 2+2 er ikke 5. Venstresiden er verdens dyktiste historieforfalskere og feilinformatører.