Hjem Historie Dagens historiske Antikominternpakten

Antikominternpakten

0

HISTORIE Den 25. november 1936 skrev Tyskland og Japan under Antikominternpakten. Pakten ble senere utvidet til Tremaktspakten, også kalt Aksepakten.

640px-Antikominternpakten

Grunnlaget til den antikommunistiske pakten ble lagt høsten 1935. Den tyske spesialambassadøren Joachim von Ribbentrop og den japanske militærattachéen General Oshima Hiroshi møttes i Berlin for å diskutere en felles politikk for beskyttelse mot Sovjetunionen.

Da dokumentet var utarbeidet ble invitasjoner for å anslutte seg til pakten sendt til flere land. I tillegg til Tyskland og Japan ble også Italia, Storbritannia, Kina og Polen invitert til å anslutte seg til pakten. Pakten ble imidlertid utsatt i nærmere et år på grunn av et tysk ønske om å ikke skade de diplomatiske relasjonene til Kina, som på den tiden var i krig med Japan.

Sommeren 1936 ble planleggingen for pakten gjenopptatt. Tysklands leder, Adolf Hitler, så betydningen av en felles front mot kommunistisk aggresjon. Hitler forsøkte gjentatte ganger å forbedre relasjonene med Storbritannia og få landets ledelse til å innse den store trusselen som kommunismen innebar for Europas fremtid.

Hitler forsøkte også å løse grensetvistene med Polen for å få de med i pakten. Alle diplomatiske forslag ble imidlertid avvist av den polske regjeringen.

Pakt-dokumentet ble ferdigstilt oktober 1936. De to landene forpliktet seg til å rådføre seg med hverandre ved sovjetisk aggresjon, slik at landenes felles interesser skulle bli ivaretatt. De forpliktet seg også mot å inngå noen politiske avtaler med Sovjetunionen. Tyskland forpliktet seg også til å anerkjenne Mandsjukuo.

Den 25. november samme år skrev Joachim von Ribbentrop og den japanske ambassadøren Kintomo Mushakoji under det endelige dokumentet.

Det undertegnede dokumentet.
Det undertegnede dokumentet.

Iløpet av noen år ansluttet mange land seg til pakten: I november 1937 ansluttet Italia seg; i 1939 ansluttet Ungarn, Spania og Mandsjukuo seg.

I september 1940 ble Tremaktspakten undertegnet av Tyskland, Japan og Italia. Det nye dokumentet var en utvidet versjon av den opprinnelige pakten.

Tyrkia undertegner antikominternpakten.
Tyrkia undertegner antikominternpakten.

Den 25. november 1941 ble antikominternpakten fornyet med ytterligere 5 år. Samtidig ansluttet blant annet Finland, Danmark og Tyrkia seg.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg