Hjem Nyheter Norge Antirasistisk senter: Dan Parks kunst «er utenfor demokratiet»

Antirasistisk senter: Dan Parks kunst «er utenfor demokratiet»

KUNST/POLITISK KORREKTHET: Antirasistisk senter fremmer sitt «demokrati»-syn i forbindelse med et kommende foredrag om kunstneren Dan Park i Oslo.

Dan Park
Dan Park

Den svenske kunstneren Lars Vilks skal holde et foredrag om sin landsmann og kollega Dan Park i Oslo på torsdag. Dan Park har blitt dømt til et halvt års fengsel for sin kunst, fordi den angivelig skal inneholde rasistiske ytringer. Et eksempel på hans «kriminelle ytringer» er bilder av talspersoner for sigøynere i Sverige med påskriften «Zigenarbrott är något gott».

Vilks mener både domstolen og kritikere av Parks kunst har dratt for raske slutninger – uten å bry seg med å faktisk analysere kunsten. – Kritikerne er jo bare opptatt av å få frem sitt eget budskap, sier Vilks.

En kritiker av Vilks forestående foredrag er Antirasistisk senter, som mener foredraget må avlyses fordi Dan Parks kunst «er utenfor demokratiets rammer».

Det er document.no som har invitert Vilks til å snakke om Dan Park. Arrangementet skal finne sted på Deichmanske bibliotek. Sjefen ved biblioteket, Kristin Danielsen, sier at de tolker «lovverket dithen at vi ikke finner hjemmel for å nekte document.no muligheten til å leie lokaler av oss».

Vilks mener at det Dan Park gjør i sin kunst, «er å ironisere og satirisere over den politiske korrektheten», og omtaler Park som «en fanatisk motstander av politisk korrekthet».

Relatert artikkel:
Dan Park döms till 6 månaders fängelse – och konsten ska förverkas

Kilde:
Vilks til Norge for å forsvare rasismedømt kunstner