Hjem Artikler Antisemitter på internett lurte storfinansen for millioner av dollar

Antisemitter på internett lurte storfinansen for millioner av dollar

STORFINANS Det som først startet som en spøk på internett har nå resultert i at mektige finansfolk i USA mister millioner av dollar. Antisemitter har angrepet storfinansen ved å kjøpe aksjer i det døende spillselskapet GameStop.

GameStop-butikk i USA. Foto: Twitter.

Brukere av internettforumet Reddit – som er blitt referert til som antisemitter av Israelske medier – har gjennom en felles offensiv lurt storfinansen for millioner av kroner. Det som startet som en spøk har resultert i at kjepphøye finansfolk på Wallstreet-børsen har mistet sine såkalte jobber.

Folk investerte i GameStop

Trollaksjonen gikk  ut på at alle skulle investere i aksjer i GameStop, en spillbutikkjede som de siste årene har mistet stadig flere kunder. Bedriften har solgt dataspill og spillkonsoller i butikk, men ettersom flere og flere spill kjøpes på internett har konseptet blitt avleggs. Akkurat i tide til at koronapandemien nådde landet gikk kjeden konkurs i Sverige.

Da aksjeforvaltningsselskapet Citron denne uken skrøt av at det hadde suksessfullt «shortet» aksjer i bedriften, og tjent store summer, valgte Reddit-brukerne å lure storfinansen.

Et «shortsalg» betyr ganske forenklet at storfinansen låner aksjoner til en liten rente, selger den til markedspris, og deretter kjøper den tilbake billigere. Finansmennene klarte således å tjene en hel del penger gjennom fule knep, da GameStop nylig nådde en liten topp på børsen.

I en børstråd på Reddit ble folk oppfordret til å investere i GameStop, hvilket hundretusentalls småsparere gjorde. Spillbedriftens børsverdi skjøt i været og finansmennene på Wallstreet måtte i panikk kjøpe tilbake sine solgte aksjer for å ikke tape millioner. GameStops børsverdi økte imidlertid fra 253 millioner dollar til 10 321 millioner dollar.

GameStops børsverdig har skutt i taket siden antisemitter på internett slo til. Foto: Twitter.

Tap for storfinansen er antisemittisme

Til tross for forsøk på å minimere skadene har trollaksjonen ført til store tap for jødene på Wallstreet.

Et amerikansk tradingselskap ble tvunget til å utføre en nyemisjon på 3 milliarder dollar for å dekke shortsalgstapene. Aksjemarkedet har nå havnet i sjokk etter at vanlige mennesker klarte å velte finansgiganter som nå tvinges til å gå konkurs.

Store tradingselskaper som Interactive Brokers og Robin Hood har nå regulert handel med GameStop-aksjer for å forhindre ytterligere tap for de rikeste finansmennene. Thomas Peterffy, administrerende direktør i Interactive Brokers begrunner dette i et intervju med CNBC ved å si at han er bekymret for «markedsintegriteten».

Peterffy innrømmer at de delvis går inn og regulerer markedet for å beskytte seg selv. Han hevder imidlertid at de gjør det mest for å beskytte sine aksjeeiere og short-markedet mot store tap.

De som har blitt hardest rammet av internett-trollingen er blant annet de jødiske finansmiljardærene Steve Cohen, Gabe Plotkin, Ryan Cohen og Dave PortnoyJewish Telegraphic Agency skriver at «antisemittiske» memer og budskap har blitt spredt i etterkant av hendelsen. Spesielt når folk påpeker jødenes makt over storfinansen.

De mektige finansmennene virker ikke ha mye til overs for «det frie markedet» når det er de selv som taper millionbeløp.

GameStops markedsverdi kan muligens fortsette å stige i noen dager, men til slutt vil boblen sprekke ettersom spillbutikkjeden er i en døende bransje.

Det spektakulære aspektet ved hendelsen er imidlertid ikke at et spillselskap nær konkurs får en toppnotering på børsen, men heller at vanlige folk klarte å smekke storfinansen på fingrene gjennom et koordinert angrep.