Hjem Nyheter AP-journalist får sparken etter fake news om russisk angrep på Polen

AP-journalist får sparken etter fake news om russisk angrep på Polen

LØGNPRESSEN En 35 år gammel journalist som lå bak APs nyhet om at et russisk missil landet i Polen får nå sparken. Opplysninger sier at journalisten skal ha lurt redaksjonen før publiseringen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Nordfront.

Det var tirsdag forrige uke som medier i vesten publiserte nyheten om at Ukrainakonflikten hadde eskalert til et slikt nivå at et russisk kryssermissil hadde slått ned i Polen. Ettersom Polen er et NATO-land ble det sett som et eventuelt forspill til en storkonflikt mellom krigsalliansen og Russland.

Nyheten ble opprinnelig publisert av en journalist ved det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) ved navn James LaPorta, som i sin tur siterte en «anonym kilde» i den amerikanske regjeringen. Nyheten om at Russland hadde eskalert konflikten ved å drepe to polske bønder med en kryssermissil ble deretter raskt spredt av både politikere og media i vesten.

Med unntak av Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj trakk dog de fleste medier og regjeringen allerede dagen etter konklusjonen at det handlet om en ukrainsk luftvernsmissil som hadde slått ned i Polen. AP publiserte også en korrektur av sin opprinnelige påstand.

Det prestigefylte nyhetsbyrået fikk i ettertid kritikk for publiseringen, som har blitt beskrevet som «verdiløs» med tanke på den allerede økte spenningen mellom NATO og Russland og de sannsynlige konsekvensene av en militær konfrontasjon mellom blokkene.

Løy for å få den sensasjonelle historien publisert

Nå skal AP dessuten ha sparket LaPorta for publiseringen, skriver Washington Post. Avisen skriver at den 35 år gamle journalisten jobbet som reporter i saker som omhandler USAs nasjonale sikkerhet og at han selv har bakgrunn som marinesoldat.

Ifølge en kilde skal det innledningsvis ha vært tvilsomhet på APs redaksjon om de skulle publiserer LaPortas nyhet. En redaktør skal ha uttrykt at de burde vente på bekreftelse fra en annen kilde mens en annen uttrykte at hun «ikke kunne tenke seg at en amerikansk regjeringstjenestemann skulle kunne ha feil om noe som dette».

Til slutt valgte APs redaksjon dog a publisere nyheten, ifølge kilden etter at LaPorta feilaktig hadde hevdet at en av nyhetsbyråets høyeste sjefer hadde godkjent publiseringen.

AP vil ikke kommentere den spesifikke personalsaken, men nyhetsbyråets talsmann Lauren Eston antyder i en uttalelse at det ikke var LaPortas første feiltrinn:

Associated Press‘ strenge redaksjonelle standarder og arbeidsmetoder er avgjørende for APs oppdrag som en selvstendig nyhetsorganisasjon. For å forsikre oss at vår rapportering er korrekt, rettferdig og faktabasert følger vi og opprettholder vi disse standardene, inkludert bruken av anonyme kilder. Når våre standarder brytes må vi ta nødvendige tiltak for å beskytte nyhetsrapporteringens integritet. Vi tar ikke lett på disse beslutningene, ei heller baseres de på isolerte hendelser.