Hjem Nyheter Assange anker utlevering til USA i høyeste instans

Assange anker utlevering til USA i høyeste instans

STORBRITANNIA Onsdag argumenterte Julian Assanges advokater for å få omgjort WikiLeaks-grunnleggerens utleveringsordre i High Court of Justice i London. Dersom Assange mislykkes er det bare Den europeiske menneskerettighetsdomstolen igjen å anke til.

Julian Assange
Foto: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0)

Det var i 2012 at Ecuador innvilget den australske journalisten Julian Assange politisk asyl. Assange var i Storbritannia, men var ettersøkt av USA etter at hans prosjekt WikiLeaks publiserte informasjon om amerikanske krigsforbrytelser i Irak. Samtidig hadde Storbritannia besluttet å utlevere Assange til Sverige, der han var mistenkt for seksuallovbrudd under merkelige omstendigheter.

Ecuador sa seg enig med Assange i at han risikerte å bli utlevert til USA dersom han skulle bli arrestert i Sverige og slapp WikiLeaks-grunnleggeren inn i sin ambassade i London. I 2017 ble den svenske etterforskningen mot Assange avsluttet, men britisk politi truet med å arrestere Assange uansett dersom han skulle forlate ambassaden, da han hadde gått glipp av en rettshøring om utleveringen.

Etter politiske endringer i Ecuador besluttet ambassaden i 2019 å utvise Assange, som umiddelbart ble arrestert av britisk politi og plassert i et høysikkerhetsfengsel under forhold beskrevet som «umenneskelige» av blant annet FN. I 2021 besluttet High Court i London at Assange skulle utleveres til USA, til tross for at en britisk dommer året før hadde besluttet at WikiLeaks-grunnleggerens psykiske lidelse var et absolutt hinder for utlevering.

Julian Assange ble dramatisk arrestert utenfor den ekvadorianske ambassaden i London.

I juni 2022 godkjente den daværende britiske innenriksministeren Priti Patel utleveringen til USA.

Assanges advokater har nå benyttet sin siste anledning til å appellere til Høyesterett og har argumentert for to dommere på tirsdag. Dersom advokatene lykkes vil utleveringen definitivt bli stoppet, men skulle anken mislykkes har Assange bare Den europeiske menneskerettighetsdomstolen igjen å henvende seg til.

– Han blir forfulgt for å engasjere seg i vanlig journalistikk ved å anskaffe og publisere klassifisert informasjon, informasjon som både er sann og åpenbart av viktig offentlig interesse, sa Assanges advokat Edward Fitzgerald til dommerne.

I USA er Assange anklaget for 18 tiltalepunkter, inkludert hacking av den amerikanske regjeringens datamaskiner og spionering på USA.