Hjem Nyheter Assange har rett til å anke utleveringen til USA

Assange har rett til å anke utleveringen til USA

STORBRITANNIA På mandag kunngjorde High Court i London at de tillater Julian Assange å anke sin utlevering til USA. Assange har vært fengslet siden 2019, da han ble arrestert i den ecuadorianske ambassaden.

Julian Assange under eksil ved den ecuadorianske ambassaden i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/Leverandør NTB (CC-BY-NC).

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har fått tillatelse til å anke beslutningen om utlevering til USA, ifølge en avgjørelse fra High Court i London på mandag. Dette betyr at det nå er satt i gang en potensielt langvarig ankeprosess, noe som kan forsinke en eventuell utlevering betydelig.

To høyesterettsdommere kunngjorde at Assange har rett til å anke utleveringsordren tidligere fremmet av den britiske regjeringen. Hadde beslutningen gått mot ham kunne Assange ha blitt utlevert til USA i nær fremtid.

Den juridiske prosessen mot Assange har pågått i lang tid og har vært preget av flere dreininger. I fjor vår ble saken utsatt på anmodning fra dommerne, som deretter oppfordret den amerikanske regjeringen til å gi «tilfredsstillende forsikringer» om beskyttelsen av ytringsfriheten og garantere at Assange ikke ville risikere dødsstraff dersom han ble dømt i USA.

Julian Assange ble anklaget av den amerikanske regjeringen for sin rolle i lekkasjen av rundt 700 000 klassifiserte dokumenter i 2010, relatert til krigene i Irak og Afghanistan.

Siden april 2019 har Assange vært fengslet i det britiske Belmarsh Prison i London. Han ble arrestert etter å ha tilbrakt syv år ved den ecuadorianske ambassaden i London, der han søkte asyl for å unngå utlevering til Sverige på grunn av mistanke om seksualforbrytelser under et besøk i Stockholm. Den svenske etterforskningen ble avsluttet i 2019.

USAs president Joe Biden uttalte i april at USA «vurderer» en forespørsel fra Australia (Assanges hjemland) om å droppe anklagene mot ham. Hvordan dette vil påvirke den pågående juridiske prosessen gjenstår å se, men avgjørelsen fra High Court betyr at Assanges juridiske kamp for å unngå utlevering til USA fortsetter.